Tips Elakkan Serangan Vertigo Berulang

Pernah dengar perkataan vertigo tak? Jarang sangat kita dengar orang sebut kan.. Vertigo ni sebenarnya adalah keadaan di mana kita hilang keseimbangan badan. Terasa macam terbuai-buai dan terawang-awang.

Vertigo ni biasanya dikaitkan dengan masalah dalam telinga kita. Samada masalah keseimbangan bendalir dan tekanan dalam telinga ataupun infeksi kuman. Kadang-kala vertigo boleh juga dikaitkan dengan masalah kecederaan kepala atau leher, masalah strok atau tumor otak dan migrain.

Simptom Vertigo

– rasa seperti berpusing
– rasa bergoyang, melayang-layang
– tidak seimbang
– rasa tertarik ke satu arah
– mual dan loya
– pening dan sakit kepala
– berpeluh-peluh
– bunyi berdengung dalam telinga

Simptom ini boleh terjadi selama beberapa minit, jam atau kadang-kala beberapa hari. Jika kita mengalami simptom ini, sebaiknya cuba berehat dan berbaring tanpa banyak menggerakkan badan.

Tips Elakkan Serangan Berulang

– Bersenam – lakukan senaman secara berjadual minimum setiap 3 kali seminggu. Bersenam di antara 20 ke 30 minit setiap sesi disertai dengan aktiviti regangan otot.

– Buah-buahan dan Sayuran – banyakkan makan buah-buahan tinggi serat dan sayuran hijau dalam hidangan seharian. Jangan lupa bahagian makanan suku-suku-separuh, yang separuh itu adalah untuk sayur dan buah.

– Tidur yang Mencukupi – Tidur pada waktu yang sama setiap hari dan elakkan sebarang aktiviti setengah jam sebelum tidur untuk mendapatkan tidur yang lebih berkualiti.

Kurangkan Stress – sebenarnya aktiviti bersenam juga membantu mengurangkan stress. Elakkan berfikir terlalu banyak tentang perkara yang tidak dapat diselesaikan segera. Cuba lebihkan membaca motivasi atau mengaji quran bagi yang beragama Islam

Kalau tanya pada saya, ada tak produk Shaklee yang sesuai untuk kawal dan kurangkan simptom vertigo ni dah tentulah ada. Biasanya saya cadangkan B Complex dan juga Vivix. B Complex adalah gabungan Vitamin B yang lengkap (ada 8 kesemuanya) manakala Vivix bertindak jauh hingga ke tahap DNA kita.

Vivix Shaklee adalah sirap premium yang dirumus khas untuk membantu memulihkan kesihatan badan hingga ke peringkat sel.

Dalam satu ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis Shaklee, empat ramuan utama dalam Vivix iaitu anggur muscadine, lobak ungu, Japanese Knotweed dan Elderberry mampu melindungi tubuh dari tindakbalas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar. Tindakbalas Vivix juga membantu melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan.

Saya sertakan di sini testimoni-testimoni dari pesakit vertigo yang sudah mengamalkan dan mendapat manafaat daripada Vivix.

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

..

Kesan Vivix Shaklee mungkin berbeza-beza mengikut tahap kesihatan badan masing-masing. Ada yang jelas mengalami kesannya dalam masa seminggu, ada juga yang mengambil sedikit masa. Hubungi saya dengan hanya semudah klik icon Whatsapp di bawah ini. Sebagai pengedar Shaklee yang dipercayai semua, saya akan guide uolls yang nak mula amalkan gaya hidup sihat bersama shaklee.

mamavogue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.