Keberkatan Apabila Kita Mengurus Masa Dengan Sebaiknya

Minggu lepas, masa duk dating bersarapan berdua dengan encik suami tetiba kami bersembang isu yang serius. Selalunya jarang sangat nak sembang gitu. Tetapi kebetulan masa tu di sekeliling kami kelihatan semua orang terkejar-kejar dengan urusan masing-masing. Macam tak cukup masa je semuanya.

Sebenarnya kan semua orang ada masa yang sama, 24 jam sehari. Tapi saya ade seorang mentor yang buat kerja macam dia ada 48jam sehari. Dia seorang mak anak 4, 3 daripadanya dah sekolah. Yang bongsu pula masih duk melekat macam gam gajah.

Sebenarnya dulu-dulu sebelum jadi mak, memang respect abis dengan mak mak sekelian alam. Macam mana dorang urus anak-anak, suami dan rumah dari pagi sampai malam. Saya selalu perhatikan macam mana dorang susun masa. Lepas solat, doa ringkas dan terus bangun sambung selesaikan kerja seharian.

Bila sendiri dah jadi mak, ya ampunnn.. letih yakmat!! Nak pula saya ni ada insomnia, berganda letih sebab tak cukup tido.

Tapi tu dulu-dulu.. jaman dahulu kala..

Lepas kenal ngan mentor ni, korek rahsia dia macam mana dia buat kerja macam ada 48jam sehari. Jawapannya mudah sangat, minta dengan Allah. Aduh!! Macam mana pulak nak minta-minta ni? Nak doa macam mana? Boleh dapat ke 48jam sehari?

Mentor saya ni memang seorang yang sangat hebat! Dia seorang suri rumah tanpa maid dan uruskan semuanya sendiri. Termasuklah bisnes Shaklee. Bukan sikit-sikit tau anak bisnes dia, ribu-ribu lemon okeh!

Selain uruskan rumahtangga dia tetap ada masa untuk sediakan projek untuk anak bisnes (bukan 1 group tau, tapi 10 group agaknya), coaching, travel lagi, fikirkan strategi, planning bisnes dan macam-macam lagi lah. Serius! Macam dia seorang yang ada 48jam sehari.

Selalu terfikir, superwoman kah dia? Tak perlu tidur kah? Memasak guna kayu magic kah?

Awal tahun ni, saya bangun awal setengah jam untuk siapkan bekal anak ke sekolah. Tapi tak sempat tahajjud. Cer bayangkan??

Bangun tido je terus masuk dapur. Tapi still rasa kelam kabut, tak cukup masa. Terkejar-kejar nak siapkan semuanya. Si anak pula suka la buat drama pepagi. Tak boleh buka mata lah, tak boleh berdiri lah, tangan lembik lah.. Padahal bila dah siap elok je seronok nak ke sekolah.

Lepas tu saya usaha juga tahajjud dulu baru masuk dapur. Tak lari pun dapur tu kann.. elok je boleh masak lepas solat. Tapi rasa lain sangat-sangat. Rasa lebih lapang, rasa lebih teratur. Padahal sama je rutin tiap pagi memasak.

Masa tu baru saya faham dan jelas dengan kata-kata mentor ni. Minta dengan Allah. Jaga hubungan dengan Allah. Solat awal waktu, solat sunat setiap hari dan mengaji. Insya Allah yang lain-lain akan lebih lancar.

Tapi sekali lagi saya fikir, mak mak ni tak boleh nak duk lama-lama atas sejadah lepas solat. Kerja banyak lagi ni. Lagi-lagi lepas asar, terus kelam-kabut siapkan dinner pulak (asek kelam kabut je ko ni pun). So macam mana nak zikir panjang-panjang? Nak baca Almathurat? Cane nak mengaji?

Kita ni kannn.. belum buat dah kata susah! Sape macam saya sila mengaku 🙈

Sambil masak pun boleh zikir, sambil potong bawang pun boleh mengaji.. aduhhh.. kenapa nak susahkan benda yang senang? Yang penting kita buat. Takde syarat pun kena duduk atas sejadah baru boleh baca quran.

Yang paling manis, pahala kita dapat, masakan kita pun lebih lazat sebab ditambah zikir dan ayat Alquran 😍

Setuju tak mak mak?

mamavogue

Bekerja Dari Rumah Sambil Dodoikan Anak

Bila perbelanjaan melebihi pendapatan sekarang ni, mampu lagi ke kita nak berjimat-cermat? Tang mana lagi agak-agaknya yang boleh dijimatkan? Ada tak yang boleh berkongsi idea berjimat-cermat?

Perbelanjaan sekolah anak dah tetap, belanja dapur dah tetap, minyak tol untuk ke tempat kerja, bil-bil dan ansuran rumah serta kereta lagi.

Pada pendapat peribadi saya, tambahlah income keluarga. Nak tambah macam mana kalau boss tak naikkan gaji kan? Tambah dengan cara cari income tambahan, bisnes secara online atau bisnes kecil-kecilan. Tapikan korang, kalau buat bisnes pek makanan di rumah pun sekarang ni orang dah online kan supaya mudah customer nak cari.

Yang kreatif dan inovatif boleh la gunakan apa yang ada untuk buat kraf, buat hantaran kahwin, buat ‘diaper cake’ (hispter sangat hadiah baby, tak main la hamper bagai dah zaman ni)

Yang agak-agak kurang modalnya boleh sangat jadi ejen jual produk orang. Tapi kena pastikan produknya bagus, selamat dan tidak memudaratkan pengguna. Buat sedikit research sendiri. Janganlah pula menjual hanya kerana produk tu glamer atau sebab keuntungan semata-mata. Besar tanggungjawab kita untuk memastikan produk yang kita jual bagus dan memberi manafaat kepada pengguna.

Apa yang pasti, income kedua ni memang dah wajib untuk setiap isi rumah. Usah peningkan kepala fikir benda yang tak boleh kita ubah seperti kenaikan harga barang, tapi mula gunakan akal anugerah Allah swt ni untuk fikirkan bagaimana kita boleh tambah income agar dapat menggembirakan keluarga dan lagi baik bantu lebih ramai lagi orang di luar sana.

Bagi yang masih lagi tercari-cari bisnes apa yang boleh dilakukan di rumah tanpa perlu selalu keluar dan simpan stok melambak-lambak, saya ada jawapan yang paling tepat.

Paling best, ianya sangat sesuai bagi surirumah yang ada masalah transport sebab semua order boleh dilakukan hanya dari rumah. Klik-klik di website, pihak syarikat yang tolong urus dan poskan. Mudah ke mudah? Semuanya hanya di hujung jari.

Apa yang saya sangat pasti, produk Shaklee adalah produk yang dijamin selamat kerana ia telah menjalani beratus malah beribu ujian klinikal sebelum sampai ke pengguna. Malah ada landmark study juga.

Dengan Shaklee, tak perlu nak keluarkan modal yang besar pun. Malah saya dengan berbesar hati akan guide dan ajar langkah demi langkah cara untuk menambah pendapatan keluarga seterusnya berjaya dalam Shaklee.

Pengedar_Shaklee_Subang_Jaya

 

Jangan segan silu hubungi saya supaya kita boleh bercerita lebih lanjut bagaimana nak bekerja dari rumah sambil jaga anak dan keluarga.

Mengekalkan Gaya Hidup Lebih Sihat Bersama Shaklee

Bagi can sikit tuan tanah tayang baju baru 😄 Jubah/abaya yang encik suami belikan kat Dubai. Almaklum, badan dah sedikit mengecil maka boleh la nak selfie kat cermin cenggini. Bukan senang tau nak turunkan berat badan. Yang penting, kena kuat semangat dan konsisten. Satu lagi, support group yang sangat membantu!

shaklee-subang-jaya

Sebenarnya bila cerita pasal nak kurus ni, ada je mulut yang cakap

‘Apsal saya makan set kurus shaklee tak kurus pun?’

‘Kenapa berat saya sama je lepas sebulan makan produk shaklee?’

Sebenarnya kan hadek hakak sekelian, nak kurus bukan lah semata-mata makan ubat kurus (3 hari turun 5kg), ubat sapu (sapu-sapu je boleh kurus) atau makan  produk shaklee yang semulajadi dan selamat tu je. Banyak perkara perlu diambil kira, selain jenis makanan, kiraan kalori dan juga bahagian makanan yang kita ambil hari-hari tu.

Saya sendiri bermula dengan program #EatClean selama 21 hari yang dimonitor oleh #akakselim pada bulan Februari awal tahun ini. Banyak ilmu yang saya dapat terutama bab potion makanan, penggunaan bahan perisa dan perasa dalam makanan dan penyediaan lauk clean tapi sedap. Maksud clean di sini adalah makanan yang lebih sihat tanpa sebarang bahan perasa tambahan dan juga tidak berminyak/digoreng.

Selepas itu, saya cuba program Detox The Shaklee Way yang dipromosikan oleh Shaklee sendiri. Program ni membuka mata saya tentang pentingnya menjaga dan memelihara fungsi organ dalam badan supaya ianya dapat berkhidmat dengan baik. Organ dalam badan kita bekerja sepanjang umur tanpa rehat terutama jantung. Apabila ianya dikotori oleh toksin dan dilapisi lemak berlebihan, menjadikan ia sukar berfungsi dengan baik. Program ini juga disertai dengan pelan pemakanan yang sesuai diamalkan ketika detoks.

Hasil dari Detox Shaklee selama 7 hari dan program Eat Clean selama 21 hari.
Hasil dari Detox Shaklee selama 7 hari dan program Eat Clean selama 21 hari.

Shaklee bukanlah sekadar makan supplemen dan vitamin. Shaklee lebih dari itu. Ia mengajar saya bagaimana memelihara kesihatan dan mengekalkan gaya hidup yang lebih sihat untuk diri, anak dan suami serta ahli keluarga tersayang.

Its all about creating a healthier environment around us.

Bila anak anak dah di didik mengenai kepentingan menjaga kesihatan dari kecil, maka generasi akan datang juga akan manjadi generasi yang lebih sihat dan cergas. Selalu orang kata ‘ penyakit kencing manis sebab keturunan’. Tapi kali ni kita tukar ‘hidup lebih sihat sebab keturunan’ pula 😉

signature

 

Perbezaan Shaklee Dengan MLM Haram Jadah

Pejam celik rupanya sudah 4 tahun saya berbisnes Shaklee. Tak sangka sebenarnya saya yang susah nak konsisten dengan sesuatu perkara mampu bertahan selama ini dan insya Allah selama-lamanya dengan Shaklee sebab Shaklee adalah bisnes yang boleh diwariskan kepada anak cucu.

berkerja-dari-rumah

Antara sebab utama saya pilih Shaklee sebagai bisnes pilihan hati ialah kerana ianya sangat mesra keluarga. Anak-anak boleh dibawa bersama dalam kelas-kelas yang diadakan samada kelas dari upline mahupun kelas anjuran Shaklee. Memang niat semasa berhenti kerja satu ketika dulu untuk menjada dan bersama anak, takkan la sebab bisnes je saya nak tinggalkan anak pula kan. Malah, anak adalah sumber kekuatan saya untuk berbisnes.

Satu lagi sebabnya, saya join Shaklee dengan hanya RM65 sebagai yuran keahlian seumur hidup. Itu sahaja. Tiada paksaan untuk membeli stok. Tiada modal ribuan ringgit sehingga perlu membuat pinjaman bank. Dan tiada arahan dari upline untuk mencari ahli baru dengan segera atau head hunting.

Sebab ketiga, saya tak perlu risau pasal stok, tak perlu simpan stok. Kebetulan rumah saya juga berhampiran dengan Home Office Shaklee, maka mudah sangat nak pergi beli stok bila ada customer order. Kalau tak berkesemapatan nak ke Home Office, atau bagi yang takde kenderaan pun masih boleh beli stok hanya dengan melayari website shaklee2u.com.

Setelah 4 tahun dalam Shaklee ni, target saya sekarang ini adalah nak bantu lebih ramai suri rumah mencari wang saku dan menambah pendapatan tanpa perlu tinggalkan anak-anak di rumah. Saya juga nak didik lebih ramai orang tentang kepentingan menjaga kesihatan dan mengamalkan pemakanan yang lebih sihat seawal usia muda. Jangan nanti dan berusia dan berpenyakit baru sibuk nak cari penawarnya.

Shaklee sebenarnya bukan sahaja memberi peluang kepada kita menambah pendapatan dan kehidupan yang lebih sihat tetapi andainya kita mendaftar dengan kumpulan yang betul, kita akan dapat lebih dari itu. Siapa antara pembaca yang suka travel/melancong/bercuti? Tipu sangat kalau ada yang kata ‘saya tak suka bercuti ke luar negara, lebih baik duduk diam-diam dalam rumah je’

travel-dengan-shaklee

Sebenarnya dengan Shaklee, peluang untuk travel adalah sangat banyak. Kita boleh buat pilihan samada nak bercuti setaraf 5-6 bintang bersama Shaklee ataupun trip persendirian bersama ahli keluarga dengan belanja hasil dari bonus Shaklee tentunya. Bercuti bersama Shaklee memang idaman dengan SID (Shaklee Independent Distributor) sebab kosnya ditanggung sepenuhnya oleh Shaklee dan dapat banyak hadiah, kejutan serta duit belanja makan!

Insya Allah saya sendiri sedang berjuang mendapatkan tempat dalam trip eksklusif Shaklee ke luar negara ini. Yang penting, bukan seorang diri tapi bersama suami dan anak sekali.

signature

Omegaguard Minyak Ikan Pilihan Sekeluarga

My only boy, Azizul Hakim memang peminat No.1 minyak ikan tulen ni. Dia boleh kunyah je Omegaguard ni macam gula-gula. Tetapi lepas tu kena gosok gigi sebab mulut berbau..hahaa

omegaguard-shaklee

Kalau dulu, ada banyak benda yang anak saya tak boleh nak buat. Bukan dia tak mampu atau tak mahu, tetapi kesihatan tak mengizinkan. Kesian bila tengok dia terbatuk-batuk dan bernafas laju bila bermain aktif skit. Nama pun budak lelaki, mana la boleh nak duduk diam-diam kan..

Tapi sekarang, Alhamdulillah dia boleh bermain dan explore dunia kanak-kanak tanpa batasan! Dia boleh bermain, beraktiviti, berenang dengan sesuka hati 😉 bila dijangkiti batuk selsema pun sangat cepat sembuh dan tak melarat sehingga ke satu atau dua minggu macam dulu-dulu.

2 tahun mengamalkan Omegaguard dengan konsisten, Azizul Hakim nampak lebih fokus dalam kelas. Dia memang sangat cekap dengan nombor tapi membaca dan menghafal pun takde masalah.

Semput atau asthma memang musuh paling ketat anak-anak kecil. Ia menghalang keupayaan dan kebebasan anak-anak bermain dan beraktiviti dengan gembira. Saya masih ingat ketika di sekolah rendah, akan ada seorang dua rakan sekelas yang diberi excuse dari menyertai kelas pendidikan jasmani atas sebab semput. Kasihan melihat mereka yang terpaksa menghadkan aktiviti berbentuk fizikal atas sebab kesihatan.

minyak-ikan-omega3

Dunia kanak-kanak adalah dunia yang perlu diterokai supaya mereka belajar melalui pengalaman sendiri. Jangan bataskan dunia kanak-kanak mereka disebabkan semput. Let them be free and explore their world happily 😍

signature

 

Mak Insan Paling Bermakna Dalam Hidup Seorang Anak

Ini lah mak yang melahirkan saya ke dunia. Kemain senyum lebar kan.. sebab masa ni dia gi berjalan kat Cameron dengan family abang.

mak-makan-shaklee

Sebenarnya bulan lepas, mak tak berapa sihat. Dua kali mak pitam, pening, tak larat nak bangun. Dua kali juga jantung ni seakan terhenti sekejap bila dengar mak tak sihat. Hati anak yang mana lah tak terasa bila dapat tahu mak tak sihat.

Sebenarnya masa mak muda, mak jarang sakit kecuali sesekali mak terbaring sebab sakit kepala. Mana tak sakitnya, nak jaga kami 11 beradik yang macam-macam ragam ni kan. Tapi sekarang mak ada darah tinggi dan kencing manis. Tekanan darah tinggi mak kadang-kadang tinggi sampai 180, kadang-kadang 120. Penyakit biasa golongan mak ayah yang dah berumur macam ni kan. Tambah lagi hormon yang bertanggungjawab pun dah berkurangan.

Mak juga dah tak kuat sangat berjalan. Lama dah mak mengadu sakit-sakit lutut. Kebelakangan ni pun mak solat duduk je atas kerusi. Kesian juga tengok dia bila kami adik beradik seret juga mak bawa berjalan atau pergi makan-makan.

Apa yang cuba kami adik beradik buat, kami akan sedaya upaya untuk sentiasa dekat dengan mak. Setiasa temankan mak. Walaupun tak dapat berkumpul 11 beradik untuk setiasa bersama mak, tapi kami pastikan sekurang-kurangnya ada yang menemani dan menggembirakan mak. Bila mak sentiasa tenang dan gembira pastinya tekanan darah dan gula mak stabil.

Kalau boleh nak senyuman lebar tu kekal sampai bila-bila. Banyak lagi impian mak yang belum dapat kami tunaikan. Semoga Allah beri peluang untuk kami adik beradik sentiasa gembirakan hati mak.

signature