Risiko Kencing Manis Semasa Hamil, Kawal Sebelum Parah

GDM atau diabetes semasa hamil ini memang boleh membuatkan ibu-ibu stress sebab terpaksa kawal pengambilan makanan seharian. Pengalaman saya sendiri semasa ditahan di hospital akibat leaking, di sebelah katil saya ada seorang cikgu yang GDM dan mengambil insulin. Juga seorang rakan berkongsi masalah kencing manis semasa hamil ini dengan saya sebab dia juga terpaksa mengambil insulin.

Apakah puncanya diabetes semasa hamil ni? Bagaimana cara terbaik untuk mengawalnya supaya tidak menjadi lebih parah?

Diabetes semasa hamil berpunca dari ketidakseimbangan hormon terutama hormon insulin. Bila tahap gula dalam badan melebihi paras insulin yang dikeluarkan oleh pankreas, maka terhasillah GDM atau Gestational Diabetes Melitus.

Jika diketahui diperingkat awal, maka lebih mudah lah bagi kita nak kawal. Tetapi kalau dah sampai kena cucuk insulin sendiri, memang MENGERIKAN! Saya tak pasti orang lain tapi saya sendiri memang penakut bab cucuk-cucuk ni..

Selain hormon, pemakanan yang tak seimbang dan berkhasiat juga punca kepada kencing manis semasa hamil. Tak percaya cakap saya? Cuba tengok balik menu harian semasa kita mengandung. Saya sendiri pun memang suka nak makan dan minum yang manis-manis je tau!

Sebaiknya, kita mencegah dari mengubati. Kan susah bila dah disahkan kencing manis. Masa mengandung adalah waktu yang sepatutnya dinikmati dengan penuh rasa gembira. Maka, ketika kawan saya yang disahkan GDM ketika kandungan mencecah 24 minggu dan dinasihatkan oleh doktor untuk mengambil suntikan insulin (ouch..!) saya cuba membantu dia sehabis baik. Saya perkenalkan kepada dia SET KEHAMILAN SHAKLEE ini. Bukan sahaja untuk mengawal kencing manis malah memberi khasiat yang cukup untuk dia dan bayi dalam kandungan.

Set Kehamilan Shaklee ni memang lengkap dah semuanya. Ibu-ibu hamil yang kencing manis tak perlu nak risau dan stress lagi sebab kena cucuk sendiri insulin ke dalam badan.

Set Kehamilan Shaklee

SET KEHAMILAN SHAKLEE UNTUK IBU HAMIL GDM

  1. ESP (Energizing Soy Protein) – Diperbuat dari soya Non-GMO (tidak diubah secara genetic) dan rendah Indeks Glisemik menjadikan ia minuman sumber tenaga yang baik untuk ibu mengandung. Kandungan protein yang lazat bagus untuk perkembangan sel-sel dan tisu bayi.
  2. Vitalea Iron Formula – Multivitamin lengkap untuk memenuhi keperluan nutrisi badan. Ia mempunyai zat besi yang boleh mencegah anemia. Ia juga mengandungi kromium yang membantu mengaktifkan sel untuk menyerap glukos dalam darah.
  3. Sustained Released Vitamin C – Selain meningkatkan imun badan agar ibu mengandung dapat mencegah demam dan selsema, ia juga membantu menurunkan paras gula dalam darah dan mengelakkan gula dari bertukar kepada sorbitol.
  4. Zinc Complex – membantu pengeluaran insulin dalam badan dan mengekalkan fungsi insulin.

Selain 4 jenis supplemen di atas, ibu-ibu hamil juga boleh mengamalkan B Complex, Ostematrix dan Omegaguard.

  1. B Complex – Lengkap bersama asid folik yang sangat diperlukan dalam perkembangan bayi dalam kandungan. Ia juga membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi badan.
  2. Ostematrix – Pil Kalsium yang saling melengkapi untuk kesihatan tulang yang baik. Copper yang terdapat di dalam Ostematrix membantu membina sel darah merah dan putih.
  3. Omegaguard – Membantu tumbesaran dan perkembangan otak bayi dalam kandungan. Ia juga membantu menstabilkan tekanan darah, merendahkan kolesterol dan mengelakkan pembekuan darah.

Pengambilan makanan yang seimbang dan supplemen yang selamat serta semulajadi membantu ibu-ibu hamil menikmati tempoh kehamilan dengan lebih bertenaga, sihat dan gembira. Secara tidak langsung, ia juga mempengaruhi emosi yang stabil dan baik.

Kalau ibu-ibu nak dapatkan SET KEHAMILAN SHAKLEE ni, memang pilihan yang sangat tepat sebab bermula bulan Mei sehingga Oktober 2015, Shaklee bermurah hati sangat-sangat bagi diskaun 5% dan pulangan wang tunai pada 15haribulan berikutnya. Dan kalau ibu-ibu mendaftar sebagai ahli, boleh terus dapatkan sebotol Vitalea Iron Formula secara PERCUMA!! Bijak tak? Sangat bijak kan?!

Ibu-ibu hamil yang berminat, bole hubungi saya Raha Mohd Iskak (018-2835 816) whatsapp boleh, call pun boleh. Konsultasi sepenuhnya, cara pengambilan dan follow up rapat-rapat eksklusif buat customer saya.

 

signature

Raha Mohd Iskak

018-2835 816

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge