Ceritera Mak Mak; Had Umur Untuk Tempat Permainan Kanak-kanak ‘Indoor’

kacamata

Sebenarnya, sudah beberapa kali saya membawa anak yang berusia 5 tahun bermain di Kidzoona, salah satu tempat permainan kanak-kanak yang terletak di dalam sebuah shopping mall. Walaupun dalam hati rasa serba tak kena terutama bab kebersihan, namun terpaksa rela juga membenarkan si anak bermain dengan gembira. Saya memang seorang ibu yang paranoid! Mungkin juga sebab pernah bekerja di sebuah klinik kesihatan dan melihat bermacam jenis penyakit berjangkit depan mata sendiri. Jadi saya sentiasa bawa bersama hand sanitizer dan tisu basah pembasmi kuman.

Berbalik kepada hal indoor kids play area ni, kadang-kadang saya yang rasa seram dan takut bila melihat ada makpak yang membawa anak di bawah 2 tahun ke sana. Alangkah beraninya mereka mengambil risiko! Bagi saya kawasan tersebut sangatlah tak sesuai untuk anak di bawah 2 tahun. Imun badan anak-anak ini masih belum cukup kuat untuk melawan 1001 jenis penyakit yang mungkin boleh tersebar dengan mudah. Bayangkan lah berapa ramai kanak-kanak bercampur dan bermain dalam satu kawasan tertutup sebegitu.

Anak sebesar 2 tahun biasanya masih lagi cenderung memasukkan mainan ke dalam mulut. Aduhaiiii.. tak sanggup saya melihatnya! Membayangkan segala jenis kuman dan bakteria di tangan saja pun dah buat saya seriau, inikan pula yang dimasukkan ke dalam mulut.

Satu lagi sebab saya tidak menyokong tindakan makpak yang membawa anak di bawah 2 tahun ini adalah kerana permainan yang tidak sesuai untuk mereka. Kanak-kanak yang lebih besar badannya akan berebut-rebut dan berlari-lari berkejaran sesama sendiri. Bagaimana si kecil yang baru belajar bertatih ini nak mengelak sekiranya dilanggar? Kesian saya tengok bila mereka menangis akibat terkejut dan kesakitan apabila terjatuh. Itu belum kes berebut mainan jenis kenderaan dengan kanak-kanak lain.

Saya sedar, ada makpak yang cuba menggembirakan hati si anak (atau hati sendiri?) dengan membawa anak keluar berjalan-jalan. Namun, dalam apa jua keadaan sekalipun janganlah ambil risiko atas kesihatan si anak. Sedangkan di rumah sendiri pun belum tentu bersihnya, inikan pula tempat yang bercampur baur dengan peluh, air liur, batuk dan bersin kanak-kanak lain. Masih ada banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak tanpa perlu ke indoor play area seperti itu.

Akhir kata, ini hanyalah pendapat saya sendiri sahaja. Semoga semua anak-anak syurga membesar sihat dan sempurna serta menjadi anak yang soleh dan solehah.

signature

-mamavogue-

Disclaimer : Penulis artikel adalah seorang ibu yang tidak mempunyai sebarang kelulusan mahupun pengiktirafan dalam bidang keibubapaan secara profesional. Segala huraian adalah dari pendapat dan pemerhatian penulis sebagai admin di dalam sebuah group yang berkongsi permasalahan berkaitan mendidik anak-anak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.