Tsunami Shaklee – Kepentingan Menjaga Kesihatan Keluarga

Selain menjaga makan minum dan pakaian keluarga, mak mak ni ada satu lagi perkara yang sangat dia ambil berat. Bab kesihatan suami dan anak anak. Mak mak ni kalau boleh sentiasa nak pastikan kesihatan suami dan anak anak berada di tahap terbaik. Bila salah seorang ahli keluarga tak sihat, mula la mak mak ni tak senang duduk.

Maka di rumah kecilku ini (eh takde kena mengena) memang selalu standby NUTRIFERON, SR VITA C, VITA C CHEW (untuk si anak) & ZINC COMPLEX ni untuk memastikan tahap imuniti badan suami dan anak sentiasa dalam keadaan paling optimum. Set ini perlu sentiasa ada dirumah umpama first aid kit.

Nutriferon ini adalah dalam bentuk serbuk dan sangat mudah ditelan. Ada sedikit rasa manis, so tak perlu rasa takut nak telan je. Anakku selamba je telan sepeket, siap tanya boleh ambil lebih tak!

photogrid_1468759752931

Ramai yang tak perasan kepentingan Zinc Complex. Ia membantu fungsi kelenjar thymus yang mengeluarkan T-Cell untuk menentang kanser dan menghalang jangkitan penyakit. Ia juga membantu mengekalkan fungsi insulin. Banyak lagi sebenarnya fungsi zinc dalam tubuh badan manusia. Zinc adalah salah satu mineral yang sangat penting untuk mengekalkan fungsi badan.

Sejak ada set first aid kit ini, takde dah saya simpan ubat jenama P lagi. Kalau dulu, mesti nak buat stok berkotak-kotak. Sejak mengamalkan Shaklee, dah bertahun tak beli dah. Lebih baik buat pilihan bijak, yang lebih selamat dan semulajadi.

Shaklee Subang Jaya
Si anak yang sangat sukakan Nutriferon! Yang penting, ianya membantu mencegah dari jangkitan selsema dan batuk

Bila sistem imun keluarga kita kuat, nak pergi bercuti atau majlis mana-mana pun tak risau. Saya dah lama tak risau pasal si anak lagi, nak berendam lama-lama dalam pool ke, nak bermain bergolek kat taman permainan ke.. Sebab saya tau badan dia dilindungi dari dalam 😉

Mak mak ni kan superwoman! Kalau boleh semua kita nak jaga & protect. Kalau ada di kalangan mak mak sekelian yang mahukan sesuatu yang selamat, semulajadi dan terbaik untuk keluarga, jangan segan-segan mesej saya okey!

signature

mamavogue

selfpromo

Kenapa Lebih Mudah Ambil Shaklee Untuk Memenuhi Keperluan Nutrisi

Produk Shaklee telah terbukti semulajadi dan selamat untuk diamalkan untuk jangka masa yang panjang.

Dalam usaha menjaga kesihatan diri sendiri dan keluarga, emak adalah contoh terbaik bagi saya. Sejak kecil lagi saya nampak bagaimana emak sentiasa mengamalkan pemakanan yang sihat di samping pengambilan supplemen harian. Emak memang suka makan ulam-ulaman. Setiap hari, emak mesti menyediakan sekurang-kurangnya dua jenis ulaman sebagai hidangan makan tengahari atau  malam. Kesannya, emak mampu melahirkan sepasang anak kembar secara normal pada umur 39 tahun!

Dahulu, kebanyakan daripada emak kita menanam sendiri ulam-ulaman dan sayuran di belakang rumah. Terutama yang duduk di kawasan kampung, ada je ruang tanah mesti dimanafaatkan sepenuhnya menjadi kebun sayuran. Bila ditanam sendiri, sudah pasti tiada sebarang baja atau semburan bahan kimia berbahaya. Kalau setakat serai, daun pandan, daun limau, daun kari. daun kunyit tu memang petik je bila nak guna.

Shaklee Subang Jaya
Ulaman vs Supplemen Shaklee

Zaman sekarang, hatta nak guna daun limau purut sekeping dua pun kena beli kat kedai. Sayuran dan ulaman yang organik pula agak susah nak cari di kedai-kedai runcit biasa. Hanya boleh didapati di pasaraya dengan harga yang agak mahal!

Jadi, untuk meneruskan legasi emak yang sangat menjaga kesihatan, saya memilih Shaklee. Kenapa Shaklee? Kerana setiap pil yang dihasilkan mengandungi vitamin dan mineral yang cukup untuk memenuhi keperluan nutrisi harian tubuh badan kita. Kerana Shaklee terbukti memberikan kesan yang terbaik dan positif untuk kesihatan keluarga saya.

Ulam-ulaman masih menjadi amalan keluarga, cuma agak susah nak dapatkan setiap hari. Dan jika kita makan selalu pun, kita masih tidak mampu memenuhi keperluan nutrisi badan. Mana mungkin kita boleh belek satu persatu daun ulam tersebut untuk mengetahui kandungan vitamin dan mineralnya. Berapa kilo daun alfafa yang perlu kita ambil supaya setanding dengan sebiji pil alfafa Shaklee? Berapa banyak biji jagung yang perlu kita makan supaya sama dengan sebiji Vitamin C Shaklee?

Shaklee Subang Jaya
Bukti kesan mengamalkan Shaklee secara konsisten selama 19tahun

Maka Shaklee dah pun memudahkan jalannya untuk kita. Ianya terbukti selamat dan semulajadi. Ianya telah melalui beratus-ratus kajian saintifik bagi memastikan kualitinya sentiasa dalam keadaan terbaik. Hanya terpulang kepada kita sahaja untuk mengamalkannya secara konsisten supaya kesihatan kita sentiasa dalam keadaan yang baik.

Kita nak buat apa pun biarlah dengan ilmu. Makan juga perlu ilmu supaya kita boleh bezakan makanan yang baik ataupun yang sudah rosak, minum juga perlu ilmu agar air yang masuk ke dalam tubuh memberi manafaat. Begitu juga nak amalkan supplemen dan vitamin. Ilmu penting agar kita mendapat kesan yang terbaik dan tidak tersalah pilih jenis vitamin. Sebaiknya pastilah vitamin yang semulajadi, bukan yang sintetik, ada pewarna dan perasa tambahan!

signature

mamavogue

Shaklee Subang Jaya

 

Tsunami Shaklee – Cara Mudah Elak Sembelit dan Kembung Perut Ketika Berhari Raya

Sembelit dan kembung perut ketika hari raya adalah sangat menyeksakan

Dah namanya hari raya, tentulah berjenis-jenis juadah terhidang. Selain makanan, minuman manis-manis pun menjadi pilihan di kebanyakan rumah yang dikunjungi. Bayangkanlah sedang seronok dan gembira berhari raya, menziarahi saudara dan jiran tiba-tiba rasa tak selesa pada perut.

Leka bersembang dan makan sehingga lupa nak menjamah air masak secukupnya. Maka ‘merontalah’ perut meminta simpati tuannya..hihi. Bila balik rumah, perut terasa senak dan sebu. Bangun tidur pula ada ‘urusan’ yang tidak terlangsai dan menjadi semakin tertangguh. Maka perut terasa semakin kembung dan tidak selesa.

Penyelesaian terbaik tentulah ada! Yang pasti, ianya semulajadi dan selamat. Jangan ambil ubat sebarangan tau..bahaya nanti. Solusi yang saya bagi ini sangat berkesan dan bertindak secara lembut kepada usus. Dengan syarat minum air masak/air kosong/air jarang secukupnya.

13576860_10208616421141026_588877783015783577_o

~ Herblax – mengandungi Daun Senna yang merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak. Ia juga mengandungi biji Fennel yang membantu pencernaan dan masalah sembelit serta kembung perut

~ Peppermint Ginger Plus – mengandungi gabungan daun Pudina, halia, Adas dan Cekur Manis. Ia membantu melegakan kembung perut, loya dan mual. Halia juga membantu merangsang enzim untuk pencernaan makanan dengan sempurna.

~ Ostematrix – bukan sekadar pil kalsium biasa. Ia mwngandungi magnesium yang membantu mengekalkan kandungan air di dalam usus dan melembutkan najis.

Gabungan ketiga-tiga supplemen ini akan memberikan kelegaan segera tanpa mendatangkan sebarang kesan buruk kepada usus. Ianya bertindak secara lembut tetapi berkesan.

Hubungi saya untuk penerangan yang lebih details dan konsultasi sepenuhnya!

signature

mamavogue

selfpromo

Promosi September 2016 – Set Kulit Cantik Berseri

Bulan September 2016 sudah masuk hari ke 8, rasa-rasanya masih belum terlambat untuk saya membuat hebahan pasal promosi bulan ni kan. Shaklee ni memang terbaik dan sangat memahami tau! Setiap kali promosi mesti kena dengan tema dan waktunya. Bulan ini bulan untuk kita mencantikkan diri, dalam masa yang sama mengawal dan menstabilkan gula dalam darah.

Hebat kan? Promosi dua dalam satu! Sihat dari dalam dan cantik di luaran juga. Nak tahu produk apa? Haa.. jawapannya ada dalam gambar di bawah 😉

ESP Shaklee
Beli 6 botol Dapat 7 botol / Beli 2 botol Dapat Diskaun 5%

Biar saya explain sikit tentang ESP dan SR Vita C yang boleh membantu mengawal gula dalam darah.

ESP Shaklee adalah sumber protein tumbuhan yang tulen dan semulajadi tanpa sebarang pengawet dan perasa tambahan. Ia juga mempunyai Index Glisemik yang rendah iaitu 39 sahaja. Protein adalah bahan asas dalam pembinaan sel-sel badan dan sumber penting dalam penghasilan hormon termasuklah insulin.

Vitamin C Shaklee pula adalah dari sumber jagung. Bioflavonoids yang terkandung di dalam Vitamin C Shaklee membantu meningkatkan lagi fungsi vitamin c tersebut, membantu mencegah pengoksidaan dan mencegah gula dalam sel badan bertukar menjadi sorbitol. Pengambilan Vitamin C selepas makan membantu mengawal paras gula dari naik secara mendadak.

Antara testimoni terbaik ESP Shaklee dengan ibu mengandung yang disahkan GDM pada kehamilan kedua, namun bebas dari GDM bila mengamalkan ESP pada kehamilan ketiga.

ESP Shaklee
Bacaan gula stabil dan normal dengan pengambilan ESP

———————————————————————————-

Semua orang terutama perempuan memang mahukan kulit yang bebas jerawat dan halus bersih. Maka sesuai sangatlah dengan pengambilan Dazzling Duo ni tau! ESP sebagai sumber protein asas dalam pembinaan sel baru mempercepatkan penyembuhan luka dan kesan parut akibat jerawat. Dan hasil terbaik bila hilang segala kulit kusam dan tona tak sekata. Sel =sel baru dan sihat ini juga akan lebih cepat menyerap segala vitamin yang diperlukan tubuh. Maka tak hairanlah kesannya nampak lebih jelas dan ketara kan.

Saya kongsikan testimoni beberapa ibu-ibu yang secara tak sengaja memiliki kulit lebih cantik apabila mengamalkan ESP untuk tujuan lain..hihihi. Best kan? Kesan dua dalam satu.

ESP Shaklee
Kulit kelihatan cerah dan licin. Nampak lebih sihat.
ESP Shaklee
Dulu kulit kusam dan berparut. Kini tidak lagi!

 

Selain untuk kulit yang cantik, ESP amatlah sesuai untuk ibu-ibu samada yang bekerjaya atau suri rumah bekerja yang memerlukan tenaga segera, energy booster agar segala urusan harian dapat dilaksanakan dengan baik.

14233845_10209126125643320_1742238216_o

Hubungi saya untuk pembelian kedua-dua produk hot ini ya. Penghantaran (COD) di sekitar Sunway, Subang Jaya, Shah Alam dan Puchong dan pengeposan di seluruh Malaysia!

signature

mamavogue

selfpromo

Kurangkan Gastrik dan Tambahkan Tenaga Sekaligus..!

Alkisah nak ceritakah perihal jatuh cinta kali yang entah ke berapa dengan produk yang tak asing lagi dalam hidup saya ni..hihihi.. Nak cerita bagaimana kali pertama mencuba, saya mendapat hasil yang lebih dari jangkaan tau! Kalau ikut tajuk, mesti dah boleh agak apa yang mahu saya kongsikan tetapi kali ni memang berbaloi untuk baca sampai habis..

Satu ketika dulu saya selalu diserang gastrik terutama bulan puasa, klise sangat kan? Macam sengaja nak ponteng puasa pulak..huhu. Tapi memang itulah masalahnya. Setiap kali terkena serangan gastrik ni, pedihnya umpama dicucuk-cucuk dengan pisau tajam! Sesiapa yang menderita penyakit yang sama, pasti tahu macam mana siksanya menahan pedih perut dan ulu hati..

Dulu-dulu sebelum ada anak pun, saya seorang yang mudah letih! Sepanjang bulan puasa bersama suami selama hampir 5 tahun, tak pernah sekali saya masak untuk berbuka. Apabila kali pertama berpuasa bersama anak, saya risau saya akan menjadi lebih letih dari biasa. Jenuh fikir macam mana nak pastikan saya boleh bekerja dan menguruskan anak yang sedang membesar aktif sambil berpuasa. Pulang dari kerja, saya kena ambil anak di taska dan dukung dia NAIK TANGGA ke rumah di tingkat 4!!

Entah macam mana Allah gerakkan hati saya untuk try set Mighty 3 Gems ni iaitu ESP, Mealshakes dan Performance Orange Drinks. Saya terpikat nak cuba set berpuasa ini bila terbaca testimoni-testimoni yang mengatakan mereka berasa lebih bertenaga, ibu menyusukan juga tetap bersemangat meneruskan penyusuan dan ibu mengandung merasa lebih segar dan kuat.

Set Berpuasa
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Inilah rupa set yang bertanggungjawab mengurangkan kesakitan gastrik saya tu. Setiap satu memainkan peranan masing-masing dan sangat penting. Hari pertama berpuasa dengan set ini, Alhamdulillah bukan sahaja gastrik beransur pulih malah terasa lebih bertenaga dan kurang haus juga. Saya dengan tenang dapat mendukung anak naik ke rumah, bermain seketika dengan dia dan kemudian memasak untuk berbuka. Encik suami pun terkejut tengok saya masak tau! Hahaha.. kemudian malamnya saya dapat menunaikan solat terawih bersendirian di rumah.

Saya sendiri terkejut dengan perubahan diri sendiri. Walaupun dah malam, masih bersisa tenaga untuk saya teruskan beribadat. Saya bersyukur sangat kerana dipertemukan dengan Shaklee. Alhamdulillah Ya Allah..

BlogMealShakes
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Selepas itu, set berpuasa atau Mighty 3 Gems ini sentiasa menajdi teman bersahur saya dan suami. Jika ada di antara kalian yang nak mencuba, jangan segan silu hubungi saya di 018-2835 816. Insya Allah konsultasi sepenuhnya dan akan saya kongsikan resepi-resepi lazat set ini.

signature

mamavogue

 

Pengalaman Pertama Amalkan GLA Complex Shaklee

Sebenarnya, memang dah lama teringin nak kongsikan pengalaman pertama amalkan Shaklee sejak Oktober 2012 lagi. Produk pertama yang saya cuba adalah GLA Complex. Nak tahu kenapa saya mulakan dengan GLA Complex? Meh sini nak cerita skit.. hihihi.. Kena cerita betul-betul, baru senang nak paham..

Dari zaman anak dara, saya ni memang jenis senggugut teruk kalau time datang bulan. Lepas kahwin, sama je takde sebarang perubahan pun. Tiap kali datang bulan, hari pertama dan kedua mesti MC sebab tak boleh nak bangun langsung. Perut cramp, kaki cramp, sakit pinggang, sakit belakang.. dah macam ape dah tiap kali pun. Nak baring ke nak duduk ke nak makan ke semua serba tak kena. Lagi satu yang paling menyampah, jerawat besar-besar muncul kat muka!

Lepas ada anak tahun 2010, datang pula masalah lain.. seminggu sebelum datang bulan saya akan mula sakit pinggang dan perut. Sakitnya sampai la sehari sebelum datang bulan, saya mula migrain. Sakitnya tuhan sahaja yang tahu, sakit kepala dan muntah-muntah. Ada sekali ketika masih bekerja, saya pergi ke site dan tiba-tiba sakit kepala menyerang. Dalam keadaan separuh sedar sebab dah telan 4 biji panadol, saya drive balik office dan terus muntah-muntah. Mujur lah ketika tu dah selamat masuk parking. Telefon encik suami dan dia datang naik teksi untuk bawa saya balik.

Rasanya ada tiga atau empat kali suami datang ke tempat kerja untuk ambil saya balik. Kesian dia.. Mujurla waktu kerja dia mengizinkan masa tu. Lepas tu, macam-macam cara saya cuba agar perkara ni tak berulang lagi. Bayangkan setiap bulan kena hadapi perkara yang sama, datang bulan pulak tempohnya panjang kadang-kadang sampai 14 hari. Akhirnya Allah pertemukan saya dengan seorang sahabat yang memperkenalkan saya dengan GLA Complex ni. Dia sendiri seorang pesakit endometriosis dan dah merasai kesan baik dari mengamalkan GLA.

GLA Complex

Bulan pertama datang bulan selepas amalkan GLA Complex, saya dah tak senggugut teruk sampai kena ambil MC. Bulan seterusnya sakit pinggang berkurangan. Segala simptom PMS berkurangan sedikit demi sedikit. Ye la saya pun tak expect boleh hilang terus, kan.. Dah bertahun saya menderita, tak mungkin boleh hilang begitu sahaja.

Namun berkat bersabar dan konsisten mengamalkan GLA Complex ni, saya akhirnya bebas dari sebarang simptom dan kesakitan apabila nak datang bulan. Malah ianya begitu lancar tanpa sebarang sakit pinggang atau perut dan part paling best, ia datang tetap setiap bulan selama 7 hari. Kitaran normal dan tetap memang diimpikan selama ini! Kulit muka pun dah kurang berminyak dan berjerawat besar-besar..hihihi

Alhamdulilah..saya memang lega sangat-sangat. Tanya la mana-mana wanita yang mengalami simptom PMS yang teruk, mesti semua bersetuju ngan saya betapa seksanya kena lalui perkara macam tu setiap bulan. Saya lega akhirnya saya bebas dari masalah ni. GLA Complex memang sahabat baik semua wanita!

signature

mamavogue

11 Tanda Badan Anda Perlu Di Detoks SEGERA

Bayangkan sebatang paip air yang dah lama berkhidmat, cuba kita intai dalamnya mesti boleh nampak betapa berkarat batang paip tu kan? Makin hari makin tebal karat dan perjalanan air melaluinya dah tak lancar seperti mula-mula dulu. Macam tu juga lah dengan tubuh badan manusia, ia perlu di’servis’ dan di ‘overhaul’ sesekali bagi memastikan ia dapat berfungsi dengan baik dan efisyen.

Bila sepatutnya kita tahu yang badan kita perlu di detoks? Ada tanda atau simptom tak yang menunjukkan badan kita dan terlebih toksin? Dah tentu la ada simptom-simptomnya. Saya nak kongsikan 11 tanda yang boleh kita perhatikan yang menunjukkan badan kita memang sangat perlu di detoks. Saya olah dari artikel di ideadigezt.com.

TANDA #1 – KELESUAN YANG MELAMPAU

Dah tidur awal pun letih, dah cukupkan tidur 8 jam pun bangun masih lesu. Ini kerana lebihan toksik membuatkan sistem badan stress dan mengganggu fungsi kelenjar adrenal.

TANDA #2 – PEMIKIRAN KABUR

Kebanyakan toksin akan menggangu fungsi otak terutama Aspartame dan MSG. Implikasinya, kadang-kadang kita seolah tak berada di dunia sebenar. Aspartame dan MSG adalah eksitotoksin, yang boleh menyebabkan sel otak mati.

TANDA #3 – KETIDAKTENTUAN EMOSI

Emosi yang bercelaru dan tidak tentu adalah petanda hormon yang tidak seimbang. Sesetengah jenis toksin memang boleh menyebabkan ketidak seimbangan hormon dikalangan lelaki dan wanita

TANDA #4 – BERAT BADAN BERLEBIHAN

Walau macam mana pun kita bersenam dan makan makanan sihat, berat badan tetap tidak berubah dan turun. Ini kemungkinan disebabkan oleh toksin yang bersifat menyimpan lemak. Jadi, selagi toksin jenis ini tidak disingkirkan, mustahil kita dapat menurunkan berat badan.

TANDA #5 – INSOMNIA

Apabila badan terlalu banyak toksin, hormon kortisol yang membantu mengawal stress akan terganggu. Hormon ini sepatutnya menurun menjelang petang ke malam namun disebabkan ianya tidak terkawal, ianya mengganggu waktu tidur.

TANDA #6 – SAKIT KEPALA SECARA TIBA-TIBA

Jika kita sakit kepala secara tiba-tiba dan tanpa sebab, ini bermakna kadar toksin dalam badan adalah tinggi. Selain Aspartame dan MSG, bahan pengawet dan pewarna tambahan dalam makanan juga boleh menyebabkan gangguan kepada fungsi otak.

TANDA #7 – SEMBELIT

Adalah sangat penting kita mempunyai sistem penghadaman yang baik supaya dapat menyingkirkan toksin dalam badan. Jika tidak, toksin ini akan kembali ke dalam saluran darah dan menyebabkan badan lebih bertoksin dari biasa.

TANDA #8 – PENYAKIT KULIT

Hati kita sepatutnya menyingkirkan toksin yang berlebihan dalam badan namun sekiranya toksin sudah terlalu tinggi, kulit akan membantu proses penyingkiran ini. Ianya akan menyebabkan jerawat, ruam dan bisul.

TANDA #9 – BAU BADAN

Jika nafas berbau, kentut dan najis yang berbau busuk, ianya menandakan badan kita sudah terlebih toksin dan hati serta kolon menghadapi masalah untuk menyingkirkannya. Proses mendetoks hati mestilah dilakukan sebaiknya.

TANDA #10 – SAKIT OTOT

Sesetengah jenis toksin merangsang saraf sakit pada otot dan menyebabkan kekejangan otot. Ianya mungkin mempunyai kesan serta-merta atau juga mengambil masa.

TANDA #11 – SENSITIF KEPADA BAU

Jika hidung sensitif kepada bau yang berlainan, bermakna badan kita tinggi kandungan toksin. Ianya boleh menyebabkan sakit kepala dan loya.

Perhatikan 11 simptom ini baik-baik, jika badan kita mengalami lebih dari 5 simptom di atas maka sudah sampai masanya untuk kita detoks badan dengan SEGERA. Proses detoks boleh dilakukan secara semula jadi seperti infused water atau mengambil supplemen yang organik dan selamat. Pastikan pengambilan air masak yang mencukupi supaya proses detoks berjalan dengan lancar.

Semoga bermanafaat!

signature

mamavogue

6 Makanan Yang Boleh Di Makan Bila Perut Rasa Kembung

Kembung perut ni bukan sahaja terjadi pada baby tau, kita yang dah besar-besar ni pun boleh terkena. Perut terasa berangin dan kembung biasanya disebabkan proses semulajadi semasa penghadaman. Kembung ni terjadi tak semestinya sebab terlalu banyak angin dalam badan, tetapi bagaimana reaksi badan kita untuk menangani kembung.

Saya lah salah seorang yang sering diserang kembung perut tu..hihi. Sungguh la tak selesa langsung! Kadang-kadang teruk sangat sampai rasa memulas-mulas angin tu dalam perut tau..Fuh! Tak tahan punya pasal terus saya search pasal kembung ni. Berita baiknya, baru saya tahu kembung ni boleh diatasi dengan beberapa jenis makanan. Saya kongsikan 6 jenis yang boleh kita dapati dengan mudah untuk melegakan kembung perut ini ye.

#1 TIMUN – Sangat efisyen terutama bila kita sedang mengalami kembung. Ianya redah serat dan tinggi kandungan air boleh melegakan dan meredakan perut kembung.

#2 TEH PEPPERMINT – ianya membantu melegakan ketegangan otot usus. Maka ianya akan mengurangkan ketidakselesaan dan mengeluarkan angin yang terperangkap. Sangat sesuai untuk melegakan sistem penghadaman dengan pantas.

#3 BETIK – betik membantu melancarkan sistem penghadaman. Ianya boleh dimakan mentah atau dibuat smoothie.

#4 YOGURT – pastikan memilih yogurt yang mempunyai bakteria baik yang aktif. bakteria ini membantu melancarkan sistem penghadaman dan mengelakkan kembung perut.

#5 PISANG – kadang-kadang kembung perut tidak semesti berangin tetapi makanan tinggi sodium. Potassium di dalam pisang boleh membantu menurunkan paras sodium. Ianya sesuai dijadikan snek harian.

#6 JINTAN MANIS – Jintan sangat membantu sistem penghadaman. Kebanyakan restoran India menawarkan jintan selepas makan kerana ia membantu meningkatkan enzim. Jintan boleh dimakan begitu sahaja, dimasukkan dalam masakan atau dibuat teh.

So cukup kan 6 jenis makanan ni? Lepas ni takyah la tahan kembung perut sampai 3-4 hari dah..hihihi. Cepat-cepat cari penyelesaian di dapur masing-masing!

Semoga bermanafaat!

signature

mamavogue

Risiko Kencing Manis Semasa Hamil, Kawal Sebelum Parah

GDM atau diabetes semasa hamil ini memang boleh membuatkan ibu-ibu stress sebab terpaksa kawal pengambilan makanan seharian. Pengalaman saya sendiri semasa ditahan di hospital akibat leaking, di sebelah katil saya ada seorang cikgu yang GDM dan mengambil insulin. Juga seorang rakan berkongsi masalah kencing manis semasa hamil ini dengan saya sebab dia juga terpaksa mengambil insulin.

Apakah puncanya diabetes semasa hamil ni? Bagaimana cara terbaik untuk mengawalnya supaya tidak menjadi lebih parah?

Diabetes semasa hamil berpunca dari ketidakseimbangan hormon terutama hormon insulin. Bila tahap gula dalam badan melebihi paras insulin yang dikeluarkan oleh pankreas, maka terhasillah GDM atau Gestational Diabetes Melitus.

Jika diketahui diperingkat awal, maka lebih mudah lah bagi kita nak kawal. Tetapi kalau dah sampai kena cucuk insulin sendiri, memang MENGERIKAN! Saya tak pasti orang lain tapi saya sendiri memang penakut bab cucuk-cucuk ni..

Selain hormon, pemakanan yang tak seimbang dan berkhasiat juga punca kepada kencing manis semasa hamil. Tak percaya cakap saya? Cuba tengok balik menu harian semasa kita mengandung. Saya sendiri pun memang suka nak makan dan minum yang manis-manis je tau!

Sebaiknya, kita mencegah dari mengubati. Kan susah bila dah disahkan kencing manis. Masa mengandung adalah waktu yang sepatutnya dinikmati dengan penuh rasa gembira. Maka, ketika kawan saya yang disahkan GDM ketika kandungan mencecah 24 minggu dan dinasihatkan oleh doktor untuk mengambil suntikan insulin (ouch..!) saya cuba membantu dia sehabis baik. Saya perkenalkan kepada dia SET KEHAMILAN SHAKLEE ini. Bukan sahaja untuk mengawal kencing manis malah memberi khasiat yang cukup untuk dia dan bayi dalam kandungan.

Set Kehamilan Shaklee ni memang lengkap dah semuanya. Ibu-ibu hamil yang kencing manis tak perlu nak risau dan stress lagi sebab kena cucuk sendiri insulin ke dalam badan.

Set Kehamilan Shaklee

SET KEHAMILAN SHAKLEE UNTUK IBU HAMIL GDM

  1. ESP (Energizing Soy Protein) – Diperbuat dari soya Non-GMO (tidak diubah secara genetic) dan rendah Indeks Glisemik menjadikan ia minuman sumber tenaga yang baik untuk ibu mengandung. Kandungan protein yang lazat bagus untuk perkembangan sel-sel dan tisu bayi.
  2. Vitalea Iron Formula – Multivitamin lengkap untuk memenuhi keperluan nutrisi badan. Ia mempunyai zat besi yang boleh mencegah anemia. Ia juga mengandungi kromium yang membantu mengaktifkan sel untuk menyerap glukos dalam darah.
  3. Sustained Released Vitamin C – Selain meningkatkan imun badan agar ibu mengandung dapat mencegah demam dan selsema, ia juga membantu menurunkan paras gula dalam darah dan mengelakkan gula dari bertukar kepada sorbitol.
  4. Zinc Complex – membantu pengeluaran insulin dalam badan dan mengekalkan fungsi insulin.

Selain 4 jenis supplemen di atas, ibu-ibu hamil juga boleh mengamalkan B Complex, Ostematrix dan Omegaguard.

  1. B Complex – Lengkap bersama asid folik yang sangat diperlukan dalam perkembangan bayi dalam kandungan. Ia juga membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi badan.
  2. Ostematrix – Pil Kalsium yang saling melengkapi untuk kesihatan tulang yang baik. Copper yang terdapat di dalam Ostematrix membantu membina sel darah merah dan putih.
  3. Omegaguard – Membantu tumbesaran dan perkembangan otak bayi dalam kandungan. Ia juga membantu menstabilkan tekanan darah, merendahkan kolesterol dan mengelakkan pembekuan darah.

Pengambilan makanan yang seimbang dan supplemen yang selamat serta semulajadi membantu ibu-ibu hamil menikmati tempoh kehamilan dengan lebih bertenaga, sihat dan gembira. Secara tidak langsung, ia juga mempengaruhi emosi yang stabil dan baik.

Kalau ibu-ibu nak dapatkan SET KEHAMILAN SHAKLEE ni, memang pilihan yang sangat tepat sebab bermula bulan Mei sehingga Oktober 2015, Shaklee bermurah hati sangat-sangat bagi diskaun 5% dan pulangan wang tunai pada 15haribulan berikutnya. Dan kalau ibu-ibu mendaftar sebagai ahli, boleh terus dapatkan sebotol Vitalea Iron Formula secara PERCUMA!! Bijak tak? Sangat bijak kan?!

Ibu-ibu hamil yang berminat, bole hubungi saya Raha Mohd Iskak (018-2835 816) whatsapp boleh, call pun boleh. Konsultasi sepenuhnya, cara pengambilan dan follow up rapat-rapat eksklusif buat customer saya.

 

signature

Raha Mohd Iskak

018-2835 816

5 Pelawas Semulajadi Untuk Atasi Sembelit

Sembelit ni memang menyakitkan dan tak boleh dipandang remeh aje tau.. Lama kelamaan usus akan menjadi semakin kotor. Nanti macam-macam penyakit pula yang timbul. Satu ketika dulu saya juga pernah kena sembelit. Aduhaiiii menjadi pengalaman ngeri bila tiap kali ke toilet sampaikan kalau boleh tak mahu membuang dah..haha

Tapikan korang, lepas tu saya cuba cari penyelesaian supaya tak lagi ngeri bila ke toilet. Bila usus kotor, segala toksin tak dibuang dengan baik, mula la badan cepat berbau dan jerawat pun rajin bertandang. Mencanak-canak kat muka saya ni terutama di kawasan dahi. Nak menangis bila waktu nak sujud!

Jadi kat sini, saya nak kongsikan bersama apa yang saya buat untuk elakkan sembelit lagi secara semulajadi. Bukan apa, kalau makan ubat, waktu itu je ok tapi lepas tu sembelit lagi. Tapi, kalau dengan cara semulajadi ni, insya Allah secara berterusan sistem penghadaman kita menjadi bertambah baik.

Tips Sembelit

Yang PERTAMA, saya amalkan oat. Tak kisah la rolled oat atau instant oat. Tapi ramai orang kata tak lalu nak telan, sebenarnya diorang tak jumpa lagi resepi oat yang sedap-sedap nih..hihi. Paling sedap yang pernah saya rasa ialah overnight oat dan nak membuatnya pun tak susah. Hanya perlukan oat, susu segar, yogurt (pilihan), buah-buahan segar seperti kiwi atau strawberi, buah-buahan kering seperti kurma atau prun, bole juga nak letak badam dan walnut dan chia seed (pilihan). Campurkan semua bahan dalam satu bekas, simpan dalam peti sejuk semalaman dan siap! Sedia untuk dinikmati dengan penuh selera!

Yang KEDUA ni saya tahu ramai yang suka makan buah tapi kadang-kadang kita makan pada waktu yang salah iaitu selepas makan. Buah sepatutnya di ambil sebelum makan tau.. Dan untuk meredakan sembelit ni, amatlah digalakkan makan buah seperti betik, jambu batu dan tembikai susu.

Yang KETIGA, minum air masak juga memerlukan teknik yang betul baru la badan dapat menyerap segala khasiat dengan baik. Amalkan minum air masak sebanyak 300 ke 500ml air sebaik sahaja bangun dari tidur. Bagus tau minum air banyak waktu pagi-pagi ni, bukan je untuk melancarkan sistem penghadaman dan membantu menyingkirkan toksik, ia juga membantu menurunkan suhu badan.

Yang KEEMPAT, CHIA SEED. Rasanya ramai dah tahu kebaikan Chia seed ni kan? Selain kandungan Omega 3 yang tinggi,  ia penuh dengan serat dan juga bertindak sebagai energy booster. Rupa chia seed ni macam biji selasih, cuma campurkan sesudu kecil dalam minuman kita dan biarkan dia kembang seketika. (nak share satu rahsia ni..sshhh! Chia seed ni boleh membantu menurunkan berat badan tau!)

Yang KELIMA dan terakhir yang saya amalkan adalah yogurt tak kisah jenis minum atau makan. Saya tak minum hari-hari, cukuplah 2 kali seminggu dan ianya lebih baik diminum ketika perut kosong. Memang sangat-sangat membantu!

Pelawas Semulajadi Yang Lembut Pada Perut dan Usus

Dalam Shaklee, ada satu produk bernama Herblax yang bertindak sebagai pelawas dan julap lembut yang membantu melawaskan dan memudahkan urusan ke toilet. Herblax ini terdiri daripada 9 herba semulajadi iaitu daun Alfafa, daun Senna, biji Anise, Bunga Blue Malva, Buckhorn Bark, Akar Likuoris, Akar Rhubarb, biji Fennel dan Akar Culver.

Herblax Shaklee
Gabungan Lecithin dan Herblax bukan sahaja membantu untuk lawas malah boleh mengurangkan berat badan dengan cara yang lebih sihat

Setiap herba ini mempunyai fungsi tersendiri

  • Merangsang tindakan lembut pada usus
  • Melembutkan najis
  • Membantu proses detoksifikasi
  • Mengeluarkan toksin dan sisa yang terkumpul di dinding usus
  • Membantu sistem pencernaan
  • Membantu mengeluarkan angin berlebihan
  • Mengekalkan lembapan di dalam usus

Pengambilan Herblax hanya 3 kali seminggu memastikan usus yang lebih bersih dan proses pembuangan yang lebih lancar. Tiada lagi trauma apabila perlu ke tandas setiap hari. Malah perut juga akan kelihatan lebih kempis dan rata.

Selain Herblax, ada 2 lagi produk yang sangat membantu melancarkan sistem pencernaan dan melawaskan proses pembuangan iaitu Ostematrix dan Peppermint Ginger Plus.

Ostematrix Shaklee
Ostematrix bukan sahaja sekadar kalsium untuk penjagaan tulang, malah ia mengandungi magnesium yang membantu melembutkan najis dan memudahkan proses pembuangan

 

Pelawas Perut
Peppermint Ginger membantu melegakan ketidakselesaan perut akibat angin dan sembelit

 

Usus yang bersih adalah sangat penting sebab semua penyerapan nutrien berlaku di dalamnya. Kan ke rugi je kalau kita dah amalkan macam-macam vitamin dan makanan sihat tapi usus kotor?

Hubungi saya untuk konsultasi dan maklumat produk sepenuhnya di 018-2835816

Semoga memberi manafaat!

signature

mamavogue

selfpromo