Mengekalkan Gaya Hidup Lebih Sihat Bersama Shaklee

Bagi can sikit tuan tanah tayang baju baru ­čśä┬áJubah/abaya yang encik suami belikan kat Dubai.┬áAlmaklum, badan dah sedikit mengecil maka boleh la nak selfie kat cermin cenggini. Bukan senang tau nak turunkan berat badan. Yang penting, kena kuat semangat dan konsisten. Satu lagi, support group yang sangat membantu!

shaklee-subang-jaya

Sebenarnya bila cerita pasal nak kurus ni, ada je mulut yang cakap

‘Apsal saya makan set kurus shaklee tak kurus pun?’

‘Kenapa berat saya sama je lepas sebulan makan produk shaklee?’

Sebenarnya kan hadek hakak sekelian, nak kurus bukan lah semata-mata makan ubat kurus (3 hari turun 5kg), ubat sapu (sapu-sapu je boleh kurus) atau makan  produk shaklee yang semulajadi dan selamat tu je. Banyak perkara perlu diambil kira, selain jenis makanan, kiraan kalori dan juga bahagian makanan yang kita ambil hari-hari tu.

Saya sendiri bermula dengan program #EatClean selama 21 hari yang dimonitor oleh #akakselim pada bulan Februari awal tahun ini. Banyak ilmu yang saya dapat terutama bab potion makanan, penggunaan bahan perisa dan perasa dalam makanan dan penyediaan lauk clean tapi sedap. Maksud clean di sini adalah makanan yang lebih sihat tanpa sebarang bahan perasa tambahan dan juga tidak berminyak/digoreng.

Selepas itu, saya cuba program Detox The Shaklee Way yang dipromosikan oleh Shaklee sendiri. Program ni membuka mata saya tentang pentingnya menjaga dan memelihara fungsi organ dalam badan supaya ianya dapat berkhidmat dengan baik. Organ dalam badan kita bekerja sepanjang umur tanpa rehat terutama jantung. Apabila ianya dikotori oleh toksin dan dilapisi lemak berlebihan, menjadikan ia sukar berfungsi dengan baik. Program ini juga disertai dengan pelan pemakanan yang sesuai diamalkan ketika detoks.

Hasil dari Detox Shaklee selama 7 hari dan program Eat Clean selama 21 hari.
Hasil dari Detox Shaklee selama 7 hari dan program Eat Clean selama 21 hari.

Shaklee bukanlah sekadar makan supplemen dan vitamin. Shaklee lebih dari itu. Ia mengajar saya bagaimana memelihara kesihatan dan mengekalkan gaya hidup yang lebih sihat untuk diri, anak dan suami serta ahli keluarga tersayang.

Its all about creating a healthier environment around us.

Bila anak anak dah di didik mengenai kepentingan menjaga kesihatan dari kecil, maka generasi akan datang juga akan manjadi generasi yang lebih sihat dan cergas. Selalu orang kata ‘ penyakit kencing manis sebab keturunan’. Tapi kali ni kita tukar ‘hidup lebih sihat sebab keturunan’ pula ­čśë

signature

 

6 Sebab Kenapa Kita Perlu Detoks

Detoks ni apa sebenarnya ya? Mesti ramai pernah dengar tetapi tak pasti apa maksud sebenar detoks tu. Detoks adalah proses penyingkiran toksin dari dalam badan dengan cara semulajadi. Namun, zaman sekarang ni, tubuh badan kita terbeban dengan pelbagai jenis pencemaran dan menyebabkan proses detoks tak mampu lagi nak tanggung kesannya.

Detoks ini ada banyak jenis, ada detoks logam, detoks parasit, detoks usus, detoks hati dan detoks seluruh badan. Sekali sekala, kita boleh melakukan detoks ini dengan sendiri bagi membantu organ-organ dalam badan menyingkirkan toksin dengan lebih efisyen. Kenapa perlu detoks? Saya kongsikan di bawah ye.

detox-shaklee

6 Sebab Kenapa Kita Perlu Detoks

  • Untuk menyingkirkan toksin dalam badan – Toksin ini datangnya daripada pencemaran udara, air, penggunaan bahan pengawet dalam makanan, baja kimia dan pembuangan bahan industri. Toksin ini jika tidak disingkirkan, ia akan kekal dalam tisu dan sel seluruh badan termasuklah otak.
  • Mengelakkan penyakit kronik – Toksin di persekitaran kita menyumbang kepada penyakit seperti kanser, penyakit saraf, penyakit jantung dan juga strok. Walaupun tubuh badan kita ada sistem yang mampu menyingkirkan toksin, namun ia dah tak mampu nak tampung dengan keadaan pencemaran sekarang ni.
  • Meningkatkan dan merangsang sistem imun – Detoks secara berterusan membantu sistem imun badan berkerja dengan lebih efektif untuk menghalang jangkitan ┬ádan penyakit.
  • Menurunkan berat badan – Toksin yang berlebihan akan menjadi penghalang kepada tubuh badan membakar lemak berlebihan secara semulajadi. Bila berat berlebihan, ia membawa kepada penyakit seperti diabetes dan darah tinggi.
  • Meningkatkan metabolisma badan – Dengan detoks, toksin yang ada dalam sel lemak akan disingkirkan dan akan meningkatkan metabolisma badan. Maka lebih banyak makanan dapat ditukarkan kepada tenaga.
  • Memperlahankan proses penuaan – Apabila toksin disingkirkan, radikal bebas dan sisa logam juga akan tersingkir. 3 bahan ini lah yang membuatkan badan kita lebih tua dari usia sebenar. Bukan sekadar nampak tua di kulit tetapi seluruh fungsi badan juga.

Apa yang paling utama, proses detoks ini membantu membersihkan sel-sel badan dan meningkatkan fungsi sel untuk menyerap segala nutrien termasuk antioksidan dan vitamin.Sebaiknya kita melakukan detoks ini setiap 3 bulan sekali supaya tubuh badan kita sentiasa berfungsi dengan baik dan orang-organ juga terpelihara.

Saya sendiri dah 2 kali  buat detoks seluruh badan dan sekali detoks parasit. Badan rasa lebih ringan dan bertenaga tau. Paling saya suka, muka saya yang berjerawat teruk akan jadi lebih bersih dan kulit lebih rata. Penghujung Disember 2015 berat badan saya mencecah 70kg, namun Alhamdulillah selepas 2 kali detoks, berat saya turun hampir 10kg. Part paling best, berat tak mudah naik semula walaupun ada ketika saya makan serupa seminggu tak jumpa nasi..haha.

Suka artikel ini dan rasa ia bermanafaat? Jemput SHARE di wall masing-masing. Terima kasih!

signature

mamavogue

Jangan Abaikan Jika Badan Selalu Rasa Keletihan Melampau

Jangan abaikan jika tubuh badan kita selalu rasa keletihan melampau

Ianya mungkin petanda atau simptom bahawa badan kita berada dalam keadaan yang terlalu berasid. Pemakanan yang terlalu berasid boleh mengundang pelbagai penyakit dan ia seolah-olah menyeksa organ-organ dalam badan untuk membantu mengawal tahap asid tersebut. Makanan yang menyumbang kepada badan berasid tinggi ini adalah GULA PUTIH, daging, bijirin dan produk tenusu.

Antara simptom lain badan berasid tinggi adalah

  • Sistem imun yang lemah dan mudah dijangkiti penyakit
  • Lesu dan rasa kurang bertenaga
  • Gusi yang sering bengkak dan kaviti
  • Batuk dan sering sesak nafas
  • Kelihatan lebih tua dari usia
  • Sciatica dan rasa tegang dibahagian leher
  • Loya, muntah-muntah dan cirit birit
  • Sakit kepala dan insomnia
  • Alergi dan jerawat
  • Jangkitan pada buah pinggang dan pundi kencing
  • Sakit sendi dan otot
  • Peningkatan kepada denyutan jantung
  • Sering rasa pening dan kekeliruan
  • Peningkatan berat badan – diabetes – obesiti

Jika anda mengalami lebih dari 10 simptom ini, maka segeralah periksa tahan pH badan anda. Untuk mengetahui pemakanan yang telah anda ambil adalah berasid atau alkali, boleh juga memeriksa pH pada urin. Jika terbukti badan anda mempunyai kadar asid yang tinggi, maka segera lah bertukar gaya hidup dan pemakanan yang sedia ada.

Ada beberapa cara ringkas untuk mengurangkan tahap berasid tubuh badan yang ingin saya kongsikan

  • Minum air masak secukupnya. Sebaiknya melebihi 2 liter sehari. Cara mudah minum air masak DI SINI
  • Kurangkan pengambilan gula putih, daging, makanan berproses, makanan segera, bijirin dan produk tenusu
  • Ambil lebih makanan beralkali
  • Gantikan susu lembu dengan susu badam atau santan kelapa
  • Minum jus buah-buahan TANPA GULA
  • Gantikan minuman manis, berkarbonat, kordial dengan teh hijau atau teh herba yang lain
  • Lebihkan makan salad dan sayuran hijau.

Antara makanan bersifat alkali adalah Badam, Brokoli, Avocado, Bayam, Timun, Saderi, Pisang masak, Tembikai, Lemon dan Kale. Amalkan gaya hidup yang lebih sihat. Keluar bersenam sekali-sekala dan amalkan pemakanan ‘Real Food’ bukan makanan dalam tin, diproses atau sejukbeku. Insya Allah tubuh badan kita akan rasa lebih cergas dan sihat.

Bersama Shaklee, saya ada cara terbaik untuk mengurangkan keasidan badan dan seterusnya menyingkirkan toksin. Ianya dipanggil proses detoks dan dilakukan secara fokus selama 7 hari berturut-turut. Hubungi saya di 018-2835816 untuk konsultasi sepenuhnya dan informasi lengkap tentang proses DETOKS ini.

Sumber info : blogs.naturalnews.com

signature

mamavogue