Omegaguard Minyak Ikan Pilihan Sekeluarga

My only boy, Azizul Hakim memang peminat No.1 minyak ikan tulen ni. Dia boleh kunyah je Omegaguard ni macam gula-gula. Tetapi lepas tu kena gosok gigi sebab mulut berbau..hahaa

omegaguard-shaklee

Kalau dulu, ada banyak benda yang anak saya tak boleh nak buat. Bukan dia tak mampu atau tak mahu, tetapi kesihatan tak mengizinkan. Kesian bila tengok dia terbatuk-batuk dan bernafas laju bila bermain aktif skit. Nama pun budak lelaki, mana la boleh nak duduk diam-diam kan..

Tapi sekarang, Alhamdulillah dia boleh bermain dan explore dunia kanak-kanak tanpa batasan! Dia boleh bermain, beraktiviti, berenang dengan sesuka hati 😉 bila dijangkiti batuk selsema pun sangat cepat sembuh dan tak melarat sehingga ke satu atau dua minggu macam dulu-dulu.

2 tahun mengamalkan Omegaguard dengan konsisten, Azizul Hakim nampak lebih fokus dalam kelas. Dia memang sangat cekap dengan nombor tapi membaca dan menghafal pun takde masalah.

Semput atau asthma memang musuh paling ketat anak-anak kecil. Ia menghalang keupayaan dan kebebasan anak-anak bermain dan beraktiviti dengan gembira. Saya masih ingat ketika di sekolah rendah, akan ada seorang dua rakan sekelas yang diberi excuse dari menyertai kelas pendidikan jasmani atas sebab semput. Kasihan melihat mereka yang terpaksa menghadkan aktiviti berbentuk fizikal atas sebab kesihatan.

minyak-ikan-omega3

Dunia kanak-kanak adalah dunia yang perlu diterokai supaya mereka belajar melalui pengalaman sendiri. Jangan bataskan dunia kanak-kanak mereka disebabkan semput. Let them be free and explore their world happily 😍

signature

 

Mak Insan Paling Bermakna Dalam Hidup Seorang Anak

Ini lah mak yang melahirkan saya ke dunia. Kemain senyum lebar kan.. sebab masa ni dia gi berjalan kat Cameron dengan family abang.

mak-makan-shaklee

Sebenarnya bulan lepas, mak tak berapa sihat. Dua kali mak pitam, pening, tak larat nak bangun. Dua kali juga jantung ni seakan terhenti sekejap bila dengar mak tak sihat. Hati anak yang mana lah tak terasa bila dapat tahu mak tak sihat.

Sebenarnya masa mak muda, mak jarang sakit kecuali sesekali mak terbaring sebab sakit kepala. Mana tak sakitnya, nak jaga kami 11 beradik yang macam-macam ragam ni kan. Tapi sekarang mak ada darah tinggi dan kencing manis. Tekanan darah tinggi mak kadang-kadang tinggi sampai 180, kadang-kadang 120. Penyakit biasa golongan mak ayah yang dah berumur macam ni kan. Tambah lagi hormon yang bertanggungjawab pun dah berkurangan.

Mak juga dah tak kuat sangat berjalan. Lama dah mak mengadu sakit-sakit lutut. Kebelakangan ni pun mak solat duduk je atas kerusi. Kesian juga tengok dia bila kami adik beradik seret juga mak bawa berjalan atau pergi makan-makan.

Apa yang cuba kami adik beradik buat, kami akan sedaya upaya untuk sentiasa dekat dengan mak. Setiasa temankan mak. Walaupun tak dapat berkumpul 11 beradik untuk setiasa bersama mak, tapi kami pastikan sekurang-kurangnya ada yang menemani dan menggembirakan mak. Bila mak sentiasa tenang dan gembira pastinya tekanan darah dan gula mak stabil.

Kalau boleh nak senyuman lebar tu kekal sampai bila-bila. Banyak lagi impian mak yang belum dapat kami tunaikan. Semoga Allah beri peluang untuk kami adik beradik sentiasa gembirakan hati mak.

signature

Niat Menulis dan Berkongsi Sesuatu Yang Bermanafaat

Saya seorang yang suka menulis sebenarnya sejak dari zaman sekolah lagi. Bagi saya, menulis umpama terapi minda dan jiwa. Zaman sekolah, saya seorang yang sangat rendah keyakinan diri, low self esteem bak kata omputih. Jadi saya tak pandai menyuarakan pendapat dan bercerita tanpa membuat orang lain salah faham. Iya, memang dulu-dulu ada yang salah faham dengan apa yang cuba saya sampaikan sebab saya tak pandai pilih ayat dan perkataan yang sesuai.

Makanya saya lebih selesa menulis untuk meluahkan segala yang terpendam di hati. Tapi faham-faham je lah, bila menulis ni boleh jadi meleret macam novel 800 muka surat pula..hihi. Akhirnya saya terfikir sampai bila nak meluah perasaan je kan. Apa kata saya buat sesuatu yang boleh memberikan kebaikan kepada orang lain.

Semakin lama saya belajar untuk menulis sambil memberi manafaat kepada pembaca. Sekurang-kurangnya saya juga akan dapat tempiasnya bila apa yang kita kongsikan berguna buat orang lain. Bak kata mentor saya, ilmu kena kongsi dan sebar-sebarkan.

Ohh ada juga orang yang kata, dia tak pandai menulis. Risau jika bahasa dan susunan ayatnya berterabur. Sebenarnya apa yang perlu dilakukan adalah teruskan menulis dan berkongsi. Bila kita dah banyak menulis, lama-lama cara penulisan kita juga akan jadi lebih mudah difahami dan teratur. Lama-lama penulisan kita akan bertambah baik dan sedap dibaca.

Satu lagi yang paling penting ialah mesti banyakkan membaca supaya lebih banyak perkara yang boleh kita kongsikan. Macam saya, saya lebih sukakan buku fizikal, sebab mata pun dah tak berapa tahan bila tengok skrin lama-lama. Lagi satu, feel dia lain bila kita pegang buku fizikal dengan membaca di tab, ipad atau smartphone. Namun saya sedar suatu hari nanti perlu juga membaca secara online sebab nak selamatkan pokok-pokok di atas muka bumi ini dari ditebang!

Akhirnya dapat juga melepas rindu di blog kesayangan ni. Lama dah tak dapat menulis, rasa tak lengkap hidup! Insya Allah lepas ni akan sedaya upaya luangkan masa menjengah rumah pink ini. Sampai jumpa lagi..

mamavogue

signature

Ada Apa Sebenarnya Dengan Shaklee

Setelah hampir 5 tahun dengan Shaklee, rasa hati ini makin sayang dan makin jatuh cinta pula.

Saya mula berkenalan dengan Shaklee dengan hanya 1 produk sahaja iaitu GLA Complex. Namun setelah sekian lama ni, rasanya hampir kesemua produk saya dah cuba. Semakin cuba, semakin jatuh cinta. Sebab apa? Sebab semua produk Shaklee terbukti semulajadi dan selamat.

Satu lagi perkara yang buat saya makin sayangkan Shaklee adalah ukhwah yang terbina di sebalik bisnes ini. Tiada langsung istilah hasad dan dengki sesama kami walaupun kami jual produk yang sama. Malah kami sentiasa berkongsi idea dan strategi.

Kalau dulu, saya seorang yang introvert. Saya susah nak tegur orang dan mulakan perbualan. Tetapi bila dah mula kenal Shaklee, saya terpaksa berkawan terpaksa bergaul dengan semua ahli lain dan terpaksa beramah mesra dengan semua. Semuanya bermula dengan terpaksa yang akhirnya menjadi suatu yang sangat manis.

Alhamdulillah saya berada dalam kumpulan yang betul. Tiada rahsia antara sideline sekalipun. Mereka tak pernah lokek berkongsi ilmu dan idea yang bernas. Semua saling menyokong sesama sendiri. Maka saya pun telah terjebak menjadi lebih ramah dari biasa.Suka bila dapat kawan baru, suka bila dapat berkongsi idea dengan sesiapa saja, suka bila orang terima dan gunapakai ilmu yang kita sampaikan. Saya suka bila orang lain sama-sama berkongsi pendapat dan tegur-menegur.

Shaklee Subang Jaya
Sahabat dunia akhirat.. Insya Allah

Dengan Shaklee, saya dapat lebih ramai kawan baru. Bukan sahaja ramai malah kawan-kawan yang sangat berkualiti dan sangat dihargai. Saya dikelilingi kawan-kawan yang positif dan kuat semangat. Kawan-kawan yang sama tolong menarik tangan saya bila tersungkur, yang sama-sama hulurkan telinga dan bahu bila memerlukan.

Alhamdulillah.. Syukur Ya Allah. Syukur kerana dipertemukan dengan mereka. Semoga ukhwah ini kekal hingga ke syurga.

signature

mamavogue

Kurangkan Gastrik dan Tambahkan Tenaga Sekaligus..!

Alkisah nak ceritakah perihal jatuh cinta kali yang entah ke berapa dengan produk yang tak asing lagi dalam hidup saya ni..hihihi.. Nak cerita bagaimana kali pertama mencuba, saya mendapat hasil yang lebih dari jangkaan tau! Kalau ikut tajuk, mesti dah boleh agak apa yang mahu saya kongsikan tetapi kali ni memang berbaloi untuk baca sampai habis..

Satu ketika dulu saya selalu diserang gastrik terutama bulan puasa, klise sangat kan? Macam sengaja nak ponteng puasa pulak..huhu. Tapi memang itulah masalahnya. Setiap kali terkena serangan gastrik ni, pedihnya umpama dicucuk-cucuk dengan pisau tajam! Sesiapa yang menderita penyakit yang sama, pasti tahu macam mana siksanya menahan pedih perut dan ulu hati..

Dulu-dulu sebelum ada anak pun, saya seorang yang mudah letih! Sepanjang bulan puasa bersama suami selama hampir 5 tahun, tak pernah sekali saya masak untuk berbuka. Apabila kali pertama berpuasa bersama anak, saya risau saya akan menjadi lebih letih dari biasa. Jenuh fikir macam mana nak pastikan saya boleh bekerja dan menguruskan anak yang sedang membesar aktif sambil berpuasa. Pulang dari kerja, saya kena ambil anak di taska dan dukung dia NAIK TANGGA ke rumah di tingkat 4!!

Entah macam mana Allah gerakkan hati saya untuk try set Mighty 3 Gems ni iaitu ESP, Mealshakes dan Performance Orange Drinks. Saya terpikat nak cuba set berpuasa ini bila terbaca testimoni-testimoni yang mengatakan mereka berasa lebih bertenaga, ibu menyusukan juga tetap bersemangat meneruskan penyusuan dan ibu mengandung merasa lebih segar dan kuat.

Set Berpuasa
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Inilah rupa set yang bertanggungjawab mengurangkan kesakitan gastrik saya tu. Setiap satu memainkan peranan masing-masing dan sangat penting. Hari pertama berpuasa dengan set ini, Alhamdulillah bukan sahaja gastrik beransur pulih malah terasa lebih bertenaga dan kurang haus juga. Saya dengan tenang dapat mendukung anak naik ke rumah, bermain seketika dengan dia dan kemudian memasak untuk berbuka. Encik suami pun terkejut tengok saya masak tau! Hahaha.. kemudian malamnya saya dapat menunaikan solat terawih bersendirian di rumah.

Saya sendiri terkejut dengan perubahan diri sendiri. Walaupun dah malam, masih bersisa tenaga untuk saya teruskan beribadat. Saya bersyukur sangat kerana dipertemukan dengan Shaklee. Alhamdulillah Ya Allah..

BlogMealShakes
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Selepas itu, set berpuasa atau Mighty 3 Gems ini sentiasa menajdi teman bersahur saya dan suami. Jika ada di antara kalian yang nak mencuba, jangan segan silu hubungi saya di 018-2835 816. Insya Allah konsultasi sepenuhnya dan akan saya kongsikan resepi-resepi lazat set ini.

signature

mamavogue

 

Pengalaman Pertama Amalkan GLA Complex Shaklee

Sebenarnya, memang dah lama teringin nak kongsikan pengalaman pertama amalkan Shaklee sejak Oktober 2012 lagi. Produk pertama yang saya cuba adalah GLA Complex. Nak tahu kenapa saya mulakan dengan GLA Complex? Meh sini nak cerita skit.. hihihi.. Kena cerita betul-betul, baru senang nak paham..

Dari zaman anak dara, saya ni memang jenis senggugut teruk kalau time datang bulan. Lepas kahwin, sama je takde sebarang perubahan pun. Tiap kali datang bulan, hari pertama dan kedua mesti MC sebab tak boleh nak bangun langsung. Perut cramp, kaki cramp, sakit pinggang, sakit belakang.. dah macam ape dah tiap kali pun. Nak baring ke nak duduk ke nak makan ke semua serba tak kena. Lagi satu yang paling menyampah, jerawat besar-besar muncul kat muka!

Lepas ada anak tahun 2010, datang pula masalah lain.. seminggu sebelum datang bulan saya akan mula sakit pinggang dan perut. Sakitnya sampai la sehari sebelum datang bulan, saya mula migrain. Sakitnya tuhan sahaja yang tahu, sakit kepala dan muntah-muntah. Ada sekali ketika masih bekerja, saya pergi ke site dan tiba-tiba sakit kepala menyerang. Dalam keadaan separuh sedar sebab dah telan 4 biji panadol, saya drive balik office dan terus muntah-muntah. Mujur lah ketika tu dah selamat masuk parking. Telefon encik suami dan dia datang naik teksi untuk bawa saya balik.

Rasanya ada tiga atau empat kali suami datang ke tempat kerja untuk ambil saya balik. Kesian dia.. Mujurla waktu kerja dia mengizinkan masa tu. Lepas tu, macam-macam cara saya cuba agar perkara ni tak berulang lagi. Bayangkan setiap bulan kena hadapi perkara yang sama, datang bulan pulak tempohnya panjang kadang-kadang sampai 14 hari. Akhirnya Allah pertemukan saya dengan seorang sahabat yang memperkenalkan saya dengan GLA Complex ni. Dia sendiri seorang pesakit endometriosis dan dah merasai kesan baik dari mengamalkan GLA.

GLA Complex

Bulan pertama datang bulan selepas amalkan GLA Complex, saya dah tak senggugut teruk sampai kena ambil MC. Bulan seterusnya sakit pinggang berkurangan. Segala simptom PMS berkurangan sedikit demi sedikit. Ye la saya pun tak expect boleh hilang terus, kan.. Dah bertahun saya menderita, tak mungkin boleh hilang begitu sahaja.

Namun berkat bersabar dan konsisten mengamalkan GLA Complex ni, saya akhirnya bebas dari sebarang simptom dan kesakitan apabila nak datang bulan. Malah ianya begitu lancar tanpa sebarang sakit pinggang atau perut dan part paling best, ia datang tetap setiap bulan selama 7 hari. Kitaran normal dan tetap memang diimpikan selama ini! Kulit muka pun dah kurang berminyak dan berjerawat besar-besar..hihihi

Alhamdulilah..saya memang lega sangat-sangat. Tanya la mana-mana wanita yang mengalami simptom PMS yang teruk, mesti semua bersetuju ngan saya betapa seksanya kena lalui perkara macam tu setiap bulan. Saya lega akhirnya saya bebas dari masalah ni. GLA Complex memang sahabat baik semua wanita!

signature

mamavogue