Cara Berhenti Merokok Dengan Mudah dan Berkesan

Merokok membahayakan kesihatan. Biasa je kan kita dengar ayat tu, tapi berapa ramai yang benar-benar ambil iktibar? Berapa banyak dah berita yang kita baca di media sosial berkenaan hal merokok dan bahaya kepada anak-anak terutama yang masih bayi?

Saya percaya uolls dear readers especially isteri-isteri yang suaminya merokok ada niat nak minta suami supaya berhenti merokok. Selain membahayakan kesihatan diri dan keluarga, ianya juga satu pembaziran sebab duit beli rokok itu dapat digunakan kepada perkara yang lebih bermanafaat.

Asap rokok mengandungi nikotin, tar, karbon monoksida dan lebih 4000 bahan lain yang membahayakan kesihatan. Dan yang paling malang sekali, ianya bukan sahaja mendatangkan mudarat kepada si perokok tetapi kepada ahli keluarga dan orang di sekelilingnya juga. Kesan asap yang melekat di pakaian si perokok boleh mendatangkan bahaya kepada isteri dan anak-anak.

Jadi kali ini izinkan saya membantu uolls yang ada niat nak berhenti merokok tetapi asyik menemui jalan buntu dan tak berjaya meneruskan usaha berhenti merokok. Juga kepada para isteri yang sayangkan suaminya dan mahu suaminya kekal sihat serta bebas asap rokok.

Bagaimana Vivix Boleh Membantu

Vivix terhasil dari bahan-bahan premium dan terbaik iaitu anggur muscadine, lobak ungu, Japanese Knotweed dan Elderberry. Vivix telah melalui kajian klinikal dan kajian tentang resveratrol yang terkandung di dalam vivix. Resveratrol melindungi sel badan dari proses oksidasi yang merosakkan sel.

Anggur Muscadine adalah anggur yang bersaiz besar dan mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui di dalam anggur lain. Anggur Muscadine juga mengandungi pekatan asid elagik dan elagitanin yang bergabung dengan polifenol untuk menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Saya kongsikan juga testimoni-testimoni mereka yang dah pun amalkan Vivix Shaklee dan menjadi lebih sihat tanpa rokok.

Testimoni 1

..

Testimoni 2

..

Testimoni 3

..

Testimoni 4

..

Testimoni 5

..

Ramai yang sudah pun mendapat manafaat dengan mengamalkan Vivix Shaklee secara konsisten. Bukan sahaja mereka ini bebas dari rokok, bahkan tahap kesihatan juga meningkat dan lebih cergas bertenaga. Bayangkan betapa seronoknya apabila rumah kita bebas dari bau asap rokok.

So, tunggu apa lagi?

Hubungi saya

mamavogue

Trusted Pengedar Vivix Shaklee USJ Subang Jaya

Ada yang mencari-cari di mana nak beli Vivix? Bagi kawasan USJ Subang Jaya, Sunway, Shah Alam, Puchong dan sekitarnya boleh la dapatkan daripada saya. Saya akan pastikan uolls dapat Vivix yang fresh dari HQ Shaklee.

Saya seorang trusted seller dan juga pengamal tegar Vivix Shaklee ni. So jangan risau sebarang persoalan tentang Vivix insya Allah akan saya jawab. Kalau tak dapat jawab, saya akan rujuk kepada pakar nutrisi yang bertauliah dari HQ.

..

Kenapa kena beli Vivix dari saya?

  1. Saya sudah mula menjadi pengedar Shaklee yang aktif sejak tahun 2013
  2. Saya mengamalkan vitamin Shaklee sejak 2012
  3. Saya mula mengamalkan Vivix Shaklee pada 2015
  4. Jarak rumah saya dengan HQ Shaklee kurang dari 5km, memudahkan saya mendapatkan vitamin dan Vivix fresh untuk uolls.

Pembelian Vivix juga boleh dibuat melalui online. Hanya klik-klik di laman web shaklee2u, Vivix akan sampai ke rumah uolls serata Malaysia TANPA sebarang kos pos. Memang berbaloi kan? Nak tahu rahsia dapat beli dengan harga ahli? Saya kongsikan di bawah.

..

Dengan pembelian Twin Pack Vivix iaitu 2 botol Vivix, uolls boleh dapat KEAHLIAN PERCUMA maka secara automatik uolls dapat beli dengan HARGA AHLI. Bulan hadapannya akan dapat bonus tunai dari Shaklee. Penjimatan berbaloi-baloi kan? Tak perlu bayar yuran pendaftaran, tak perlu bayar kos pos dan tak perlu bersusah payah nak survey harga lagi sebab dah tentu dapat beli dengan harga ahli.

So tunggu apa lagi?

..

Hubungi saya

..

Testimoni Vivix dengan Diabetes

Testimoni Vivix dengan Vertigo

Testimoni Vivix sebagai Anti-penuaan

Testimoni Vivix sebagai Energy Booster

Testimoni Vivix dengan Darah Tinggi

mamavogue

Tips Elakkan Serangan Vertigo Berulang

Pernah dengar perkataan vertigo tak? Jarang sangat kita dengar orang sebut kan.. Vertigo ni sebenarnya adalah keadaan di mana kita hilang keseimbangan badan. Terasa macam terbuai-buai dan terawang-awang.

Vertigo ni biasanya dikaitkan dengan masalah dalam telinga kita. Samada masalah keseimbangan bendalir dan tekanan dalam telinga ataupun infeksi kuman. Kadang-kala vertigo boleh juga dikaitkan dengan masalah kecederaan kepala atau leher, masalah strok atau tumor otak dan migrain.

Simptom Vertigo

– rasa seperti berpusing
– rasa bergoyang, melayang-layang
– tidak seimbang
– rasa tertarik ke satu arah
– mual dan loya
– pening dan sakit kepala
– berpeluh-peluh
– bunyi berdengung dalam telinga

Simptom ini boleh terjadi selama beberapa minit, jam atau kadang-kala beberapa hari. Jika kita mengalami simptom ini, sebaiknya cuba berehat dan berbaring tanpa banyak menggerakkan badan.

Tips Elakkan Serangan Berulang

– Bersenam – lakukan senaman secara berjadual minimum setiap 3 kali seminggu. Bersenam di antara 20 ke 30 minit setiap sesi disertai dengan aktiviti regangan otot.

– Buah-buahan dan Sayuran – banyakkan makan buah-buahan tinggi serat dan sayuran hijau dalam hidangan seharian. Jangan lupa bahagian makanan suku-suku-separuh, yang separuh itu adalah untuk sayur dan buah.

– Tidur yang Mencukupi – Tidur pada waktu yang sama setiap hari dan elakkan sebarang aktiviti setengah jam sebelum tidur untuk mendapatkan tidur yang lebih berkualiti.

Kurangkan Stress – sebenarnya aktiviti bersenam juga membantu mengurangkan stress. Elakkan berfikir terlalu banyak tentang perkara yang tidak dapat diselesaikan segera. Cuba lebihkan membaca motivasi atau mengaji quran bagi yang beragama Islam

Kalau tanya pada saya, ada tak produk Shaklee yang sesuai untuk kawal dan kurangkan simptom vertigo ni dah tentulah ada. Biasanya saya cadangkan B Complex dan juga Vivix. B Complex adalah gabungan Vitamin B yang lengkap (ada 8 kesemuanya) manakala Vivix bertindak jauh hingga ke tahap DNA kita.

Vivix Shaklee adalah sirap premium yang dirumus khas untuk membantu memulihkan kesihatan badan hingga ke peringkat sel.

Dalam satu ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis Shaklee, empat ramuan utama dalam Vivix iaitu anggur muscadine, lobak ungu, Japanese Knotweed dan Elderberry mampu melindungi tubuh dari tindakbalas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar. Tindakbalas Vivix juga membantu melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan.

Saya sertakan di sini testimoni-testimoni dari pesakit vertigo yang sudah mengamalkan dan mendapat manafaat daripada Vivix.

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

..

Kesan Vivix Shaklee mungkin berbeza-beza mengikut tahap kesihatan badan masing-masing. Ada yang jelas mengalami kesannya dalam masa seminggu, ada juga yang mengambil sedikit masa. Hubungi saya dengan hanya semudah klik icon Whatsapp di bawah ini. Sebagai pengedar Shaklee yang dipercayai semua, saya akan guide uolls yang nak mula amalkan gaya hidup sihat bersama shaklee.

mamavogue

Tips Surirumah Kekal Cergas Bertenaga Sepanjang Hari

Sebagai surirumah, saya akui memang selalu rasa teramat letih bila dah sampai ke penghujung hari. Esoknya bangun pagi dan akan bermula lagi rutin yang sama. Tak pasti la orang lain, tapi saya ni kalau badan letih sangat pun jadi susah nak tidur. Dan bangun pagi rasa lebih letih dari sebelumnya.

Tahun 2015, saya start ambil Vivix (walaupun sebenarnya dah lama amalkan vitamin Shaklee). Sesudu yang pertama, saya demam. Hahaha.. Ya saya demam. Tetapi ada satu yang saya perasan, walaupun demam saya tak terbaring je. Masih dapat uruskan hal-hal di rumah seperti biasa. Saya ingat lagi ketika itu nak masuk bulan puasa. Saya ingat betapa bertenaganya saya tolong adik-adik membersihkan dan mengecat rumah mak saya. Siap tak tidur malam bersembang sambil menyediakan bahan untuk juadah beraya.

Paling best, takde pun sakit-sakit pinggang atau lenguh-lenguh badan. Saya dapat bantu mak dan adik-adik buat persiapan raya dengan gembiranya.

Selain ESP (Energizing Soy Protein), B Complex dan Coq Trol, Vivix memang memainkan peranan penting sebagai energy booster. Sebab ianya bertindak terus ke tahap sel so bila sel-sel badan ni sihat dan berfungsi dengan baik kita pun dah tentulah dapat melakukan segala urusan dengan baik juga. Asas badan kita kan dari sel.

Vivix ni adalah hadiah terbaik buat mak ayah kita sebenarnya. Di usia emas, kita nak lihat mereka masih kuat dan bertenaga. Bila bertenaga, mudah untuk mereka melibatkan diri dengan aktiviti yang sihat dan dapat beribadah dengan sempurna. Tiada lagi sakit-sakit lutut, susah berjalan ke masjid mahupun solat atas kerusi. Apatah lagi jika mereka terpilih untuk menunaikan ibadah haji nanti. Kan bagus bila mereka dapat melakukan semua rukun dengan sempurna.

Saya kongsikan juga beberapa testimoni untuk uolls semua. Ada juga yang ambil Vivix untuk tujuan lain tetapi tak sangka tiba-tiba badan jadi lebih bertenaga. Saya ingat lagi ada seorang pakcik beritahu saya “ubat apa yang kau bagi ni, pakcik rasa cergas je tak boleh nak tidur siang dah. Selalu lepas zohor mesti pakcik tidur” hihihi..comel kan pakcik ni.

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

 

Testimoni 4

Jangan lupa hubungi saya jika ada sebarang pertanyaan ya. Mudah je, hanya dengan satu klik di icon Whatsapp di bawah. Tanya saya BAGAIMANA NAK BELI VIVIX DENGAN HARGA AHLI sebab akan terus dapat KEAHLIAN PERCUMA.

mamavogue

Cara Mudah Turunkan Kadar Gula Pesakit Kencing Manis

Kencing manis ni penyakit keturunan ke? Ramai sebenarnya yang anggap macam tu. Sebenarnya kencing manis bukan lah satu penyakit keturunan, tetapi disebabkan kita dibesarkan dengan gaya hidup dan pemakanan yang sama maka kebarangkalian kita dapat penyakit yang sama tu sangat besar.

Biasanya pesakit kencing manis ni terpaksa ambil ubat untuk mengawal kadar gula dalam darah. Ubat pula perlu diambil setiap hari dan perlu berjumpa doktor mengikut jadual dan temujanji yang ditetapkan.

Kali ni saya nak kongsikan satu rahsia bagaimana nak kawal dan kurangkan kadar gula dalam darah dengan cara yang lebih sihat. Selain diet pemakanan yang seimbang untuk pesakit diabetes, suplemen yang sesuai juga boleh diamalkan. Dalam banyak-banyak vitamin Shaklee saya lebih suka cadangkan Vivix.

Vivix adalah sirap anggur premium dan lazat yang dihasilkan daripada Polygonum Cospidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan juga Lobak Ungu. Ianya tiada perasa tambahan, tiada bahan pengawet dan juga tiada bahan pewarna. Vivix adalah 100% campuran ekstrak tumbuhan botani khas.

Orang kencing manis ni, sel badan dia tidak bertindakbalas dengan insulin. Walaupun insulin terus dikeluarkan oleh pankreas, tapi sel badan tidak menyerap dengan baik, makanya sel-sel ni tak dapat nak tukarkan gula dalam badan kepada tenaga. Sebab itulah pesakit kencing manis selalu merasa letih dan lesu.

Vivix ini bertindak hingga ke tahap selular, ianya kaya dengan antioksidan yang membantu menentang radikal bebas dan memelihara sel dari kerosakan. Saya sendiri pun amalkan Vivix untuk kekal cergas bertenaga!

Saya sertakan sekali testimoni-testimoni Vivix Shaklee sebagai bukti berapa ramai dah dapat kebaikan daripada mengamalkannya. Tak rasa maka tak tahu. Dah rasa pasti nak order bertalu-talu..

Testimoni 1

Tiada apa yang lebih menggembirakan anak apabila kadar gula mak yang berumur 64 tahun turun dan lebih stabil

..

Testimoni 2

Ayah lebih sihat dan cergas untuk melakukan kerja harian setelah amalkan Vivix

..

Testimoni 3

Terkejut apabila tahap gula tak naik dengan tinggi walaupun ambil makanan manis

..

Testimoni 4

Bila amalkan Vivix, kadar gula ketara turun dan rasa lerbih sihat dan cergas

..

Testimoni 5

Kadar gula turun, buah pinggang juga sihat

..

Hubungi saya dengan hanya satu klik di icon Whatsapp di bawah ya. Atau uolls boleh terus membuat order DI SINI.

mamavogue

Pengedar Shaklee Yang Aktif di Subang Jaya

Assalamualaikum dear readers!

First of all, biar saya kenalkan diri dahulu. Saya, Raha Mohd Iskak atau uolls boleh panggil mamavogue adalah Shaklee Independent Distributor tersohor di Subang Jaya. Buat yang memang dah lama follow blog Diary Nutrisi Mama ni of kos korang tahu mamavogue adalah seorang pengedar Shaklee.

Saya mula join Shaklee pada Oktober 2012 dan pada masa tu saya cuma amalkan satu jenis produk je iaitu GLA COMPLEX. Bila dah amal dan dah rasa kebaikannya, masa tu terus rasa nak kongsikan dengan semua orang sebab saya tahu ramai wanita di luar sana mengalami masalah yang sama dengan saya.

Di tengah-tengah kemeriahan Shaklee National Convention 2018

Saya adalah seorang surirumah sepenuh masa dan menjalankan bisnes Shaklee ini hanya dari rumah. Apa yang menariknya bisnes Shaklee ini, kita tak perlu bersusah payah menyimpan stok dan mengeluarkan modal yang besar. Lokasi saya dengan HQ Shaklee yang terletak di Sunway Geo hanya lah 6km sahaja so kalau uolls memerlukan vitamin atau produk Shaklee, saya boleh mendapatkannya fresh dari HQ dengan segera.

Selain COD di rumah pelanggan sekitar USJ dan Subang Jaya, lokasi biasa COD saya adalah di perkarangan Masjid Al Falah USJ9. Yang di luar kawasan COD pun tak perlu risau, hanya beberapa klik di web Shaklee2u, insya Allah barang uolls selamat sampai ke tangan masing-masing.

Sebagai seorang pengedar Shaklee yang berwibawa, semestinya saya bertanggungjawab untuk memberi konsultasi dan nasihat tentang nutrisi dan vitamin yang diambil oleh pelanggan saya. Pihak Shaklee menyediakan kelas-kelas nutrisi dan kesihatan buat semua pengedarnya. Jadi jangan risau kami semua ni bukan sekadar pandai-pandai, tetapi mendapatkan nasihat dari pakar nutrisi Shaklee.

Akhir sekali buat semua pelanggan dan bakal pelanggan saya, uolls boleh menghubungi saya di

FB : Raha Mohd Iskak

IG : mamahakim_vogue

Atau klik di icon Whatsapp untuk terus mesej saya bila-bila masa.

mamavogue

Hanya Stress Atau Benar-benar Depresi..

Pernah satu ketika daku membuat pengakuan terbuka pada beberapa orang kawan rapat tentang depresi yang melanda diri. Antara respon mereka, ada yang cuba menasihati, ada yang sekadar mengiyakan, ada yang bertanya dan ada juga yang benar-benar prihatin.

“Banyakkan berzikir, Raha. Ingat Allah. Jangan bersendirian nanti dihasut syaitan”

“Oh iye? Tak nampak macam Raha ada depression pun”

“Raha OK? Banyak fikir ke ni?”

“Raha jangan bersendirian OK. Cari kitorang bila rasa ada masalah. Kalau rasa tak boleh sangat, cepat pergi hospital”

Its okay.. Sekurang-kurangnya mereka memberi respon dan membalas mesejku. I was diagnosed by psychiatrist, bukan suka-suka mengaku depresi.

Satu perkara yang paling ketara ialah kadang-kadang diri sendiri pun tak perasan yang emosi sedang terganggu dan stress. Biasanya nanti susah nak tidur, sakit-sakit badan, perut bloating, rasa ketengangan di kawasan tengkuk dan juga period kelewatan. Pernah lewat sampai 2 minggu pun. Dan pastinya, jerawat naik dengan meriah di muka.

Kalau diri sendiri pun kadang tak perasan, atau sebenarnya dah imun dengan ‘rasa’ depresi tu apetah lagi kawan-kawan. Zaman serba serbi canggih ni biasanya kita ambil tahu hal sekeliling kita dengan hanya dari media sosial. Apa yang kawan kita update, itulah yang kita terima dan percaya. Ataupun hanya berbual gembira di dalam whatsapp group. Bukan nampak muka pun kan. Thats why I said depression has no face.

Usually, by the time I realize that I am actually emotionally depressed is when I started to get easily annoyed and irritated even by smallest issue in the world. Kadang-kadang terkena juga tempiasnya pada si anak. Kesian sangat tengok muka si anak bila dia tak tahu macam mana nak respon pada emosi turun naik maknya ni.

Tapi Allah Maha Baik.

Asbab anak ini juga daku sedaya upaya mengawal emosi sendiri. Insya Allah setakat ni kasih sayang terhadap si anak berjaya mengatasi semuanya. Stress masih mampu di lipat kemas dan disorok di lubuk hati paling dalam bila si anak memerlukan maknya. Sebab tu juga Allah beri anak yang clingy ni supaya maknya tak berapa nak ada masa memikirkan pasal emosi yang menentu.

Why am I writing all this? Macam membuka pekung di dada rasanya. Atau sekadar meminta simpati. Taklah.. sebenarnya saat menaip setiap patah perkataan ini terasa seperti ada sedikit perasaan lega sebab dapat meluahkannya. Even its only just 1% of it. Umpama sebutir pasir dari timbunan pasir yang besar terbang dibawa angin.

Terima kasih sebab sudi baca sampai habis. and I would appreciate very much if you share this or any article about depression from my blog to anyone you know who had depression. Just to remind them that they are not alone.

mamavogue

Shaklee Business Leader National Conference 2018

Sejujurnya daku tak dapat jemputan pun untuk menghadiri Shaklee Business Leader National Conference ni. Ianya satu jeputan eksklusif untuk mereka yang naik rank dan kekal efektif dan ada beberapa syarat yang lain. Conference yang diadakan hari Sabtu lepas (3.2.2018) di Sunway Convention Centre ni adalah untuk meraikan para business leader dan juga memperkenalkan produk kecantikan terbaru dalam Shaklee iaitu YOUTH.

My big iReach Family

Tujuan asal ke Sunway Piramid petang tu adalah memenuhi undangan geng G7 yang bakal berlepas ke Osaka, Jepun pada 18 Mac 2018 akan datang. Nama daku juga ada dalam senarai tetapi masih mengharapkan sebuah keajaiban agar dapat turut serta.

Sebelum datang, otak dah fikir 100 kali nak pergi atau tak. Hati berbolak balik nak batalkan je pertemuan tu. Atau janji terus jumpa di mall. Tapi mereka yang terlibat masih ada di convention centre. Maka petang tu daku melangkah dengan penuh debaran di dada menuju ke dewan. Tahu dah ada beribu keluarga Shaklee ku di sekitar dewan. Mata terus mengelak dari memandang tepat ke arah mereka.

G7 Jejak Jepun bersama Master Norita

I was too scared to see them. I was feeling down. I was so nervous that i kept avoiding people even though I know them. I just make a quick hi and hugs the ones who recognize me. I don’t really want to meet those beautiful souls who always care about me unconditionally. I feel like I don’t belong in their league.

Anywhere anytime.. asal boleh asal jadi..hihi

But then Allah is The Best Planner after all. Daku ‘terpaksa’ juga berjumpa dengan mereka sebab Allah dah aturkan macam tu. Allah Knows Best.

Rupa-rupanya those beautiful souls still recognize me. They still care about me. Their hugs still the same as before, their words always soothe my aching heart. They never judge. They never ask. They just want the best for me. They always be there for me. How come I forget all that? Macam mana daku boleh lupa nikmat Allah yang satu ni? Nikmat sahabat yang sangat ku hargai.

One of those beautiful souls who never let me down

Thank you Allah

Thank you Shaklee. Because of you, I get to know these beautiful inside out friends.

Thank you sisters for the sister hugs, for the love and care. I will treasure our friendship till the end of my life. Love you Lillahi Taala.

mamavogue

Depression is Real It Has No Face

Depression? Ada yang seram dengar perkataan ni kan. Macam ‘taboo’ pulak rasanya. Sesuatu yang tak patut disebut-sebut apetah lagi dihebahkan kepada orang disekeliling.

I’m here to write about depression from my very own point of view. Menulis sebagai seorang yang pernah dan sedang mengalami depresi. Menulis dari pengalaman sendiri, bukan dari sudut pandangan profesional mahupun pakar psikiatri. Idea menulis pengalaman sendiri ni muncul ketika event Shaklee pada hari Sabtu (3.2.2018)  yang lepas ketika memandang wajah mentor kesayangan (you know who you are dear)

Firstly, I never knew I was depressed. All I know was I need to take sleeping pills since I started feeling lonely, anxiety and had insomnia. That was when I was 18 years old. I started seeing doctors on my own and they prescribed me with sleeping pills. Dan sejak itu lah daku bergantung pada sleeping pills. Asal habis je terus gi jumpa doktor.

Daku tahu ramai kawan-kawan akan terkejut bila baca pasal ni. That’s why I said, depression has no face. I can laugh all day when I’m with friends, I can be your shoulder to cry on and I can also be a good listener but deep down inside I had a demon that secretly hiding in my heart. Oh..do I really have a heart? Because sometimes I don’t feel it beating inside me.

Jujurnya daku tak boleh duduk bersendirian. Walaupun ketika depresi daku lebih suka duduk seorang diri. Tetapi ketika itulah segala macam berita, ramalan cuaca mahupun imaginasi pelik akan berlegar-legar di fikiran. Daku masih ingat ketika masih di sekolah menengah, daku biasa duduk berkurung sendirian dalam bilik. Rasa takut nak hadapi dunia. Ingatkan masa tu cuma akibat perubahan fasa masa remaja.

Agak-agak apa yang buatkan daku depres ye? Sebenarnya diri sendiri pun takde jawapan yang tepat. I’m not sure what really trigger that emotional feeling. Kadang-kadang rasa macam loser! Rasa macam kelahiranku atas dunia ni takde fungsi dan hanya akan menyusahkan orang di sekeliling. Feels like I don’t belong in the society, I don’t have any story to share, I don’t have anyone to talk to. Feels like no one will understand me. So I choose to be alone but then again all sort of things and imagination will run wild in my head.

What should I do then? Should I go out and talk to someone? Should I just sit in the park where there are lots of people and watch them? Tak tahu.. Serius tak tahu nak buat apa. Dan bukan kali pertama si anak ‘tangkap’ mama nya yang tiba-tiba mengalirkan airmata. Dengan muka pelik dia akan tanya ‘Mama kenapa nangis?’

This is just the beginning.. you guys will read a lot more story about my depression later. I finally decided to blog about it to keep track of how many time do I feel like this. For the sake of my family, for my son. I need a healthy mind and body so I can take care of my family for the rest of my life. And I don’t want to be a burden to them.  If you are reading this till the end, please pray for me. It really means a lot to me.

mamavogue

Kenangan 2017 Yang Takkan Luput Diingatan

Penghujung 2017 agak menyakitkan untuk dikenang. Malah bulan Januari 2018 pun seakan tak sedar ianya berlalu meninggalkan daku. Tetapi siapa lah kita nak menidakkan takdir Allah. Ku pasti segalanya ada hikmah di sebalik segala yang berlaku,

Alkisahnya 28 Disember 2017 jam 9.30 malam kami sekeluarga ke Main Place untuk mencari thermal wear buat encik suami yang akan outstation ke negara eropah beberapa hari lagi. Dengan tak diduga, si anak terjatuh ketika seronok berlari dan separuh tangannya terkulai ketika diangkat. Panik!! Kami suami isteri sangat panik. Terus dukung dia ke kereta dan berpusing dua kali di jalan yang sama sambil fikir ke hospital mana yang harus kami tuju. Akhirnya kami ke Emergency Department Hospital Serdang.

Setelah di x-ray, terbuktilah tangan kanan si anak patah dan sikunya teralih (dislocated). Pasrah dan redha mama menerima berita dari doktor Ortho. Setelah confirm anak akan ke wad, mama drive kereta balik ke rumah untuk ambil baju dan kelengkapan lain. Encik suami yang teman anak ke wad. Allah..perasaan masa tu tak boleh nak fikir dah. Blank terus rasanya. Lebih kurang jam 3 pagi mama sampai kembali ke hospital dan bermulalah ‘percutian’ kami di hospital semalam 14 hari.

Sepanjang 2 minggu di hospital, banyak perkara yang membuka mata sebenarnya. Banyak benda yang Allah nak tunjukkan dan memberi pengajaran. Walaupun kurang selesa tidur di wad tetapi daku dapat solat awal waktu setiap kali sebab tiada gangguan dan urusan kerja yang lain. Masa juga lebih terluang untuk membaca dan mengaji. Mujur juga encik suami masih disisi. Tarikh oustation ditangguh ke pertengahan Januari.

Sakit pun senyum.. terima kasih sebab awak kuat, maka mama pun kuat

Selain menguji tahap kesabaran dengan sikap beberapa orang lain yang sama-sama duduk di wad, daku belajar untuk lebih bertoleransi dan bertolak ansur. Belajar untuk lebih memahami dan tidak menghakimi. Belajar mendidik hati supaya lebih merendah diri. Dan juga menghargai kesihatan yang dianugerahkan Ilahi.

Allah Maha Baik. Allah Maha Mengetahui. Alhamdulillah doa yang tak putus-putus dari kawan-kawan dimakbulkan Allah. Mereka ini yang tak henti-henti bertanya khabar dan memberi sokongan dan semangat.

Selepas keluar dari wad, bermula lah rutin rawatan susulan di hospital. Mohon doakan daku terus kuat. Dan terima kasih kerana sentiasa mendoakan anakku terus sihat.

mamavogue