Cabaran Ibu-ibu Yang Bekerja Dari Rumah

Bekerja dari rumah memang sangat trending zaman sekarang ni. Mak-mak ramai yang memilih untuk bekerja dari rumah sambil menjaga dan mendidik anak. Namun cabaran bekerja dari rumah ni sangat besar sebenarnya. Tanpa hati yang kental dan disiplin yang tinggi, memang agak susah untuk fokus dan menjadi lebih produktif.

Cabaran pertama adalah bab pengurusan masa. Mentor saya memang sangat menekankan hal pengurusan masa yang efisyen dan teratur. Yang paling penting adalah to-do-list atau senarai kerja yang boleh dilaksanakan sepanjang hari. Senarai ni penting supaya jadual harian kita teratur, semua task dapat dilaksanakan dengan baik dan tiada yang tertinggal atau terlupa.

To-do-list biasanya kita tulis sebelum tidur untuk keesokan harinya. Bermula dari awal pagi, termasuklah urusan sekolah anak, kerja-kerja harian di rumah dan juga kerja atau bisnes yang perlu dilakukan pada hari itu. Susun jadual sebaiknya dan bahagikan kerja di antara yang perlu dilakukan segera, penting dan kurang penting. Kerja-kerja rumah juga ada yang boleh dilakukan tiga atau empat kali seminggu mengikut keperluan kita.

Cabaran kedua semestinya ragam anak. Walau sehebat mana pun to-do-list kita, hal anak tetap paling utama. Ada masanya anak nak melekap sahaja dan tak mahu ditinggalkan bermain sendiri. Ada masanya anak kurang sihat dan memerlukan perhatian yang lebih. Hal ini memang boleh membuat mak-mak lari fokus jika tidak diatasi dengan sebaiknya.

Cabaran paling tak dijangka adalah hal-hal yang berlaku diluar kawalan kita. Sebagai contoh, dalam jadual kita sepatutnya hantar barang ke pelanggan pada jam 2 petang namun barang yang dipos masih belum dihantar oleh pihak kurier. Ataupun kita dah janji dengan pelanggan untuk bertemu pada waktu tertentu tetapi pelanggan lambat sampai. Atau mungkin juga ada ahli keluarga yang jatuh sakit dan memerlukan perhatian.

Mak mak kena cekap untuk cover balik pengurusan masa yang dah terbazir akibat beberapa perkara yang dijangka tu. Bak kata pepatah, jika mahu seribu daya. Cabaran-cabaran ini lah yang akan menjadikan semangat kita membara untuk terus berusaha. Banyak lagi sebenarnya cabaran yang dihadapi oleh mak mak bekerja dari rumah. Yang saya nyatakan ni hanya sebahagian je.

Walau apa pun yang kita hadapi, insya Allah kita takkan mengalah. Kan?

mamavogue

Revealing The Art of Modern Date – by Lunch Actually

Khamis lepas saya berpeluang join satu event di Talent Lounge. Ianya adalah satu event yang sangat menarik dan unik. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab ianya adalah satu program ‘matchmaking’ yang dilancarkan oleh Lunch Actually, Asia’s Premier Lunch Dating Company.

Revealing The Art Of “Modern Date”
A Matchmaking Masterclass by Lunch Actually

Ok, first of all why ‘lunch actually?’ Ms. Violet Lim, Co-Founder dan CEO Lunch Actually memilih waktu makan tengahari sebagai temujanji pertama setiap pasangan. Waktu makan tengahari ni biasanya mereka yang bekerjaya akan ada ruang waktu untuk berkenalan dalam keadaan yang lebih selesa dan tenang.

Ms. Violet juga berkongsi tentang ‘myth’ sepanjang sesi dating berlangsung. Antaranya yang menarik minat saya adalah wanita mengharapkan lelaki untuk berbelanja ketika keluar kali pertama. In my own opinion, i rather go dutch or split the bill! Hahahaa..

And then there are 7 golden rules in matchmaking. Yang pertama dah tentulah MINTA KEBENARAN dari orang yang mahu kita jodohkan. Ianya penting untuk pastikan mereka bersedia dan bekerjasama.

Yang kedua, JANGAN TERLALU MEMAKSA. Mungkin pada pandangan kita, orang yang kita nak jodohkan tu nampak sangat sepadan. Tetapi hanya tuan punya badan yang benar-benar faham apa yang dia mahukan.

Yang lain-lain..opss! Kena la jadi ‘cupid’ dulu baru boleh tahu.. saya dapat certificate tau sebab attend matchmaking masterclass ni. So i am now an honorary cupid! 😍😍

Event ni santai-santai je sebenarnya. Banyak interaksi dan sesi soal jawab dari Ms. Violet dan juga para media. Jadi, kami lebih faham isu dan perkara penting yang perlu dititikberatkan bila nak tolong seseorang mencari jodoh.

Jika uolls ada kenal sesiapa yang masih single dan bersedia nak memulakan hubungan, boleh sangat kalau nak recommend mereka ke Lunch Actually. Atau kalau uolls sendiri nak cuba nasib, jangan segan silu untuk hubungi mereka. Boleh juga layari website mereka di www.lunchactually.com.

mamavogue

Filem Upin dan Ipin Jeng Jeng Jeng Santai Tetapi Bermesej

Pada hari Rabu 23 November 2016 yang lepas, saya mendapat jemputan untuk menyaksikan sneak peek filem Upin dan Ipin Jeng Jeng Jeng di GSC IOI City Mall Putrajaya. Yang menjadikan ianya lebih istimewa, jemputan dari Denaihati Network ini turut hadir bersama adalah Menteri Petanian dan Industri Asas Tani Dato’ Sri Ahmad Shabery bin Cheek, Tuan Haji Burhanuddin (Pengarah Urusan Les Copaque) dan warga kerja Les Copaque Production sendiri.

Saya datang bersama peminat Upin Ipin nombor satu iaitu anak saya yang berusia 6 tahun. Bagi saya, jalan ceritanya ringkas dan santai serta mudah difahami oleh seorang kanak-kanak. Walaupun santai, ianya mempunyai mesej dan pengajaran yang boleh diambil iktibar. Part paling best, setiap kali kemunculan Upin dan Ipin, mereka akan sebut ‘Jeng Jeng Jeng’.. maka bersahutan juga la suara anak anak yang teruja turut sama sebut ‘Jeng Jeng Jeng’.

Saksikan di pawagam berdekatan anda semua bermula 24 November 2016
Saksikan di pawagam berdekatan anda semua bermula 24 November 2016

Kisahnya bermula dengan seorang anak yatim bernama Aqish yang tinggal di Rumah Kasih Darul Makmur bersama beberapa anak-anak yatim yang lain. Rumah anak yatim ini diusahakan oleh Haji Makmur sendiri dan setelah dia meninggal dunia, dia menyerahkan amanah itu kepada anak perempuannya yang bernama Noreen. Noreen pula, seorang gadis yang mempunyai cita-citanya sendiri.

Yang lain tu, korang saksikan lah sendiri bagaimana Noreen tergamak meninggalkan rumah anak yatim amanah arwah ayahnya di saat mereka mengalami masalah kewangan dan bagaimana kemunculan Upin dan Ipin menyelamatkan konsert charity yang telah dirancang untuk mendapatkan dana untuk rumah anak yatim serta membayar wang pinjaman Zaman. Eh? Siapa pula Zaman ni kan? Jeng Jeng Jeng!!

Sempena musim cuti sekolah ni memang berbaloi-baloi bawa anak-anak ke pawagam untuk menyaksikan Upin Ipin Jeng Jang Jeng ni tau! Lebih-lebih lagi kalau anak-anak memang meminati budak kembar botak yang bijak ni. Pasti mereka teruja bila nampak kemunculan Upin dan Ipin setiap kali Aqish bersedih atau memanggil mereka. Jangan lupa saksikan bersama keluarga!

Budak yang sangat teruja dengan Upin Ipin!
Budak yang sangat teruja dengan Upin Ipin!

 

With my gorgeous blogger friend
With my gorgeous blogger friend

 

With Hajah Ainon a.k.a Opah yang sangat sporting
With Hajah Ainon a.k.a Opah yang sangat sporting

 

signature

Tempat Riadah Terbaik Untuk Sekeluarga – EnerZ Indoor Extreme Park

EnerZ Indoor Extreme Park and Sports Arena adalah tempat beriadah yang sangat sesuai untuk seisi keluarga.

Baru-baru ni saya dijemput oleh seorang blogger famous ke pelancaran pembukaan semula EnerZ Indoor Extreme Park. Actually EnerZ ni hanya sekangkang kera je dari rumah sebab tu la macam tiada alasan dah nak menolak ajakan itu..haha (bajet superbusy la konon). Ianya terletak betul-betul dipersimpangan antara USJ14 dengan USJ 8, Persiaran Subang Indah. Kalau jalan kaki dari stesen LRT Taipan tu lebih kurang 10minit je.

EnerZ Indoor Extreme Park, berkeluasan 80,000kaki persegi is one of Asia’s Largest Indoor Extreme Park and Sports Arena. Its quite big right? Memang puas la bermain dan beraktiviti kat sini. Selain trampoline, ada berjenis lagi permainan yang boleh kita cuba iaitu Gladiator, Wall Climbing, Dodge Ball, Sky Rope dan ruang permainan untuk anak-anak kecil.

Masa hari pelancaran tu saya pergi bersama bodyguard kecil, memang puas la dia bermain dan melompat! Payah sungguh nak ajak balik!

Harga tiket/pass masuk ada beberapa pakej.

  1. Universal + Return Ticket Special RM39 for 3 hours (return ticket + RM10)- Off Peak / RM46 for 2 hours (return ticket + RM13) – Peak
  2. Family Pass (2 adult + 2 children) RM117 for 3 hours – Off Peak
  3. Family Pass (2 adult + 2 children) RM138 for 2 hours – Peak
  4. 20 Multi Group Pass (20 passes) RM560 for 3 hours – Off Peak / RM680 for 2 hours – Peak
  5. 8 Multi Group Pass (8 passes) RM240 for 3 hours – Off Peak / RM288 for 2 hours – Peak

Saya kongsikan gambar di sekitar majlis pada 25 Ogos 2016 yang lepas..

 

EnerZ Indoor Extreme Park
Pic 1 – (from left to right) Cik Wan Salwani Binti Wan AB Ghani, Director of EnerZ Indoor Extreme Park, Dato’ Wan AB Ghani Bin Wan Yusuf, Director of EnerZ Indoor Extreme Park, Mr Alvin Tey, Managing Director of EnerZ Indoor Extreme Park and Mr Peter Tey, Chief Operating Officer (COO) of EnerZ Indoor Extreme Park, officiating the reopening of EnerZ Indoor Extreme Park – one of Asia’s largest indoor extreme park and sports arena.

 

EnerZ Indoor Extreme Park
Game baru – GLADIATOR

 

Diary Nutrisi Mama
Yours Truly.. Kemain seronok dapat melompat kat sini kann.. Sampai takmo balik!

 

EnerZ Indoor Extreme Park
Suasana ketika majlis pelancaran dari lensa handphone mamavogue

 

Selain sesuai dijadikan tempat riadah sekeluarga, EnerZ juga menawarkan tempat untuk Team Building dan Majlis Sambutan Hari Jadi. Haa.. bestkan? Nak tau best ke tak korang kena pergi dan  cuba segala jenis permainan dalam EnerZ ni dulu. Pastinya berpuas hati lah! Ops! Lupa nak ingatkan sesuatu. Dalam pada korang berseronok-seronok melompat dan melakukan aktiviti, jangan dilupa langkah-langkah keselamatan yang telah ditetapkan oleh pihak EnerZ. Safety first okey.. Dan korang tak perlu bimbang kalau tak reti sebab nanti akan ada coach-coach yang dilatih khas untuk membantu korang melakukan apa-apa aktiviti.

Bila dah penat melompat, dah kehausan, di bahagian luar bangunan EnerZ ni ada tempat untuk chillax tau. So tak perlu keluar pergi jauh-jauh.

Bagi yang dah terpedaya dengan entry ni, dah tak sabar-sabar nak enjoy melompat kat trampoline silalah ke alamat kat bawah ni. Nak beli passs masuk secara online pun boleh!

 

EnerZ Indoor Extreme Park

Lot 791, Persiaran Subang Indah

47500 Subang Jaya

011 1500 0066 ( For Extreme Park & Events)

011 1500 0055 (Badminton Court Bookings)

www.enerz.my

Boleh Waze atau Gmaps je EnerZ Subang Jaya. Kedudukan dia betul-betul sebaris dengan Kilang Mamee dan Showroom Honda. Selamat berjimba!!

signature