Bisnes Yang Sesuai Buat Surirumah Bekerja Dari Rumah

Bisnes Shaklee ni adalah bisnes yang paling sesuai buat surirumah sepenuh masa sebab kita hanya perlu bekerja dari rumah. Hanya perlu telefon pintar dan juga internet. Jika ada komputer riba tu dah memang bonus sangat kerana ianya lebih memudahkan urusan.

Jika dalam post sebelum ini saya ada ceritakan tentang 3C yang Shaklee TAWARKAN, kali ini saya nak fokus pada C yang pertama iaitu CASH. Bonus tunai Shaklee lebih dari sekadar bayaran mengikut peratusan pada jualan setiap bulan. Ada banyak lagi jenis bonus yang Shaklee tawarkan termasuk untung runcit dari jualan produk.

1) BONUS PERIBADI

Bonus ini adalah dari kiraan jumlah jualan dan mata UV yang dikumpul setiap bulan. Jumlah minimum UV yang diperlukan untuk melayakkan kita mendapat bonus adalah sebanyak 150uv. Setiap awal bulan mata UV  semua Pengedar akan di reset kepada 0uv dan bonus di kira dari jumlah jualan sehingga ke penghujung setiap bulan.

 

2) BONUS KEPIMPINAN

Bonus ini khas buat Pengedar Shaklee yang berpangkat Supervisor dan ke atas yang efektif setiap bulan. Peratus bonus ini meningkat mengikut kenaikan pangkat dalam Shaklee. Lebih ramai Business Leader yang efektif di dalam kumpulan kita, lebih besar kiraan bonus ini. Ianya adalah bonus dari Shaklee sebagai menghargai usaha kita menguruskan kumpulan dan membimbing pengedar di bawah kita.

3) BONUS INFINITI

Bonus ini dibayar setiap bulan kepada pengedar Shaklee yang berpangkat Coordinator dan ke atas dan kekal efektif. Peratusan bonus dikira dari jumlah jualan keseluruhan sesebuah organisasi/kumpulan pada bulan tersebut.

Apa yang penting, Shaklee tak pernah sekali pun missed bayar bonus kepada semua pengedar yang layak setiap 15 haribulan. Bagi surirumah seperti saya, ianya sangat membantu untuk membuat simpanan sendiri dan keluarga demi masa hadapan. Siapa kata surirumah tak perlu wang sendiri, kan?

Kalau dah berminat tu jangan segan silu klik saja pada icon Whatsapp di bawah ya. Saya akan jelaskan dengan lebih lanjut bagaimana membuat kiraan bonus ini supaya kita boleh tulis gaji kita sendiri setiap bulan!

mamavogue

Kelebihan Menjadi Business Leader Shaklee Yang Aktif

Dalam post sebelum ini, saya ada maklumkan tentang KELEBIHAN apabila kita memulakan bisnes bersama Shaklee. Tapi kali ni saya nak kongsikan dengan lebih jelas apa sebenarnya Pelan Perniagaan Shaklee ni. Dengan kata mudah, tawaran hebat dan bonus yg kita layak dapat sekiranya kita menjadi business leader yang aktif dan efektif.

Pertama sekali, saya nak ceritakan tentang 3C iaitu CASH, CAR AND CONVENTION. 3C ini adalah yang paling asas yang layak diterima sekiranya kita seorang pengedar Shaklee yang produktif.

1) CASH

Cash atau tunai ini terbahagi kepada beberapa jenis bonus iaitu keuntungan runcit hasil jualan produk Shaklee, bonus yang diperolehi dari jumlah kutipan UV (minimum 150uv) dan jumlah jualan setiap bulan, bonus kepimpinan dari jumlah UV kumpulan dan juga bonus kenaikan pangkat dan efektif setiap bulan.

Bonus-bonus ini akan dimasukkan ke dalam akaun pada setiap 15haribulan bulan berikutnya. Lagi banyak jualan kita, lagi besar organisasi kita, lebih banyak bonus yang kita dapat kerana bonus Shaklee adalah infiniti. Siapa buat, dia dapat!

2) CAR

Bonus kereta ini bukanlah bermakna kita dapat sebiji kereta dari Shaklee. Tetapi ia adalah Insentif berbentuk tunai yang layak diperolehi dengan memenuhi syarat yang ditetapkan.

3) CONVENTION/CONFERENCE

Insentif yang paling ditunggu-tunggu oleh semua pengedar Shaklee adalah convention atau trip melancong bersama Shaklee bertaraf 6 bintang. Trip melancong bersama Shaklee ada dua jenis iaitu INTERNATIONAL TRIP dan juga REGIONAL TRIP. Trip ini ditaja sepenuhnya oleh Shaklee termasuk duit belanja.

International Trip (trip antarabangsa) adalah pilihan di antara Global Conference di Amerika Syarikat (setiap 2 tahun sekali), melancong ke negara-negara Eropah atau Umrah-Ziarah bagi pengedar Shaklee beragama Islam. Pengedar boleh membuat pilihan salah satu daripada trip melancong atau pun umrah ziarah.

Regional Trip pula adalah trip ke negara-negara serantau seperti Jepun dan Thailand.

Tahun ini, trip antarabangsa bertaraf 6 bintang Shaklee akan berlayar dengan kapal cruise Symphony Of The Sea ke 3 buah negara Mediterranian iaitu Perancis, Itali dan Sepanyol. Menarik kan?

Satu lagi Convention/Conference ini adalah Shaklee National Convention yang diadakan setiap tahun bagi meraikan business leader yang berjaya mengembangkan empayar bisnes dan juga kenaikan pangkat di dalam Shaklee. Semua pengedar Shaklee diraikan dan majlis biasanya di sertai dengan ucapan master-master yang hebat dan penuh inspirasi.

Bersama dengan barisan Business Leader Shaklee yang hebat di Shaklee National Conference 2018

Kesemua 3C ini adalah layak untuk semua pengedar Shaklee yang bergelar Business Leader atau Pemimpin Perniagaan yang efektif dan memenuhi kriteria yang ditetapkan. Bila anda sertai Team Mamavogue, jangan risau sebab saya akan jelaskan dengan lebih terperinci setiap satu dari kelebihan di atas.

Dalam Shaklee, kami sentiasa bersaing secara sihat dan berlumba-lumba untuk mencapai kejayaan di dalam bisnes ini bersama-sama. Hubungi saya bila-bila masa dengan hanya satu klik di icon Whatsapp di bawah!

mamavogue

Senarai Cawangan Shaklee Yang Sah Seluruh Malaysia

For info, Shaklee hanya ada cawangan yang diuruskan oleh staff Shaklee sendiri. Shaklee takde stokis kecil-kecilan tau. Di seluruh Malaysia terdapat 7 cawangan termasuk 1 home office di Sunway Geo. Saya sertakan alamat setiap cawangan buat rujukan semua ya.

 

1) Shaklee Home Office

Ground Floor, Sunway Geo Tower, Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3199

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Sabtu – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Pengedar Shaklee Subang Jaya
Home Office Shaklee yang terletak di Bangunan Sunway Geo Tower

2) Shaklee Cawangan Kuala Lumpur

No 32, Jalan Seri Rejang 3, Pusat Industri Seri Rampai,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur.

Tel: 603-4142 1067
Fax: 603-4142 1027

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Jumaat – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

3) Shaklee Cawangan Perak

32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Tel: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Jumaat – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

4) Shaklee Cawangan Pulau Pinang

No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6, Pusat Komersial Sunway Perdana,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Tel: 604-383 8261
Fax: 604-383 8560

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Jumaat – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

5) Shaklee Cawangan Kelantan

319, Section 25, Bandar Kota Bharu, Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.

Tel: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711

Waktu beroperasi :

Hari Ahad sehingga Khamis – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

6) Shaklee Cawangan Johor

47, 49 & 51, Jalan Molek 3/20, Taman Molek,
81100 Johor Bahru, Johor.

Tel: 607–350 7245
Fax: 607–350 7804

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Jumaat – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

7) Shaklee Cawangan Sabah

Lot 4.1, Neutron Point, Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat, 88300 Kota Kinabalu.

Tel: 6088-393 848
Fax: 6088-393 851

Waktu beroperasi :

Hari Isnin sehingga Jumaat – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

Hari Sabtu (minggu pertama dan ketiga) – 10:00 pagi sehingga 7:00 petang

===========================================================================

Kawasan COD saya pula adalah di kawasan USJ Subang Jaya dan sekitarnya. Insya Allah penghantaran vitamin dan produk Shaklee terus ke pintu rumah atau biasanya saya berjumpa dengan pelanggan di sekitar dan perkarangan masjid Al Falah USJ 9.

Pengedar Shaklee USJ Subang Jaya
Kawasan USJ 9 dan sekitarnya. Klik gambar untuk paparan yang lebih besar.

Terus hubungi saya dengan klik pada icon Whatsapp di bawah ya!

mamavogue

 

Cara Mudah Mendapatkan Produk Shaklee Secara Percuma

Bagi surirumah sepenuh masa seperti saya, agak sukar nak berbelanja untuk diri sendiri sebab tiada pendapatan yang tetap kan? Nak tahu rahsia kekal sihat dan cergas bersama Shaklee tanpa perlu berbelanja lebih? Mari teruskan membaca artikel ini!

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mendaftarkan diri sebagai ahli Shaklee yang sah. Ada dua cara untuk mendaftarkan diri sebagai ahli Shaklee iaitu dengan bayaran RM65.00 ataupun PERCUMA dengan pembelian 200uv (jumlah mata terkumpul).

Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee

  • Pembelian setiap produk dengan harga yang lebih murah iaitu 15% hingga 20% dari harga jualan
  • Pembelian yang lebih berbaloi-baloi dengan setiap promosi bulanan dari Shaklee
  • Boleh membuat pembelian melalui laman web Shaklee2u dengan mudah dan cepat
  • Kos pos kadar rata yang menjimatkan seluruh Malaysia
  • Bonus tunai yang akan diberikan pada bulan berikutnya sekiranya pembelian mencapai minimum 150uv

Banyak kan kelebihan bila mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah? Paling utama kita dapat berjimat dan terus menikmati produk Shaklee dengan sepenuhnya. Tapi bukan setakat itu sahaja tau. Bagi yang ada perancangan untuk membuat bisnes bersama Shaklee, ada banyak lagi kelebihan yang Shaklee sediakan.

Ingin membuat bisnes Shaklee? Ini kelebihan yang perlu diketahui

  • Untung Runcit – Yang pertama dah tentulah keuntungan tunai yang kita dapat hasil jualan produk Shaklee kepada pelanggan
  • Bonus Kumpulan Peribadi – yang ini adalah bonus dari hasil jualan terkumpul selama sebulan setiap bulan.
  • Bonus Kepimpinan – apabila kita sudah ada kumpulan kita sendiri, kita bertanggungjawab ke atas anak-anak bisnes kita. Maka Shaklee dengan baik hati memberi bonus kepimpinan ini tanpa mengusik sedikitpun bonus anak bisnes kita.
  • Bonus Infiniti – iaitu bonus tanpa had. Bonus kita dibayar mengikut hasil usaha kerja keras kita setiap bulan. So jangan risau ok, tugas kita cuma berkongsi kebaikan Shaklee dengan semua orang.
  • Bonus Kereta – yang ini kita takkan dapat sebiji kereta pun dari Shaklee tetapi kita akan dapat bonus dalam bentuk tunai dan boleh la kita gunakan untuk membayar bulanan kereta sedia ada!
  • Program Duta Emas – satu program yang membolehkan kita melebarkan sayap perniagaan ke peringkat antarabangsa
  • Trip Lawatan Antarabangsa dan Umrah Ziarah – Trip melancong 6 bintang bersama Shaklee dan ditaja sepenuhnya bersama wang belanja.

Daftar Shaklee bersama Team Mamavogue

Saya yakin ada banyak team Shaklee yang hebat di luar sana termasuk juga team saya. Jadi tak usah pening memilih, saya akan senaraikan kenapa kena daftar Shaklee dengan Team Mamavogue yang terbaik ni

  • Team Mamavogue dinaungi oleh group Shaklee yang hebat iaitu iReach Group.
  • Kami mempunyai support group yang mempunyai ukhwah yang kukuh dan bersaing secara sihat. Kami sentiasa saling berkongsi dan bertukar-tukar ilmu dan kepakaran
  • Saya sebagai business leader akan membimbing dan memberi sepenuh perhatian kepada anak-anak bisnes yang berminat menjana pendapatan dan memajukan diri
  • Sebagai suri rumah, saya ada masa terluang untuk berjumpa secara berdepan, coaching secara face to face dan juga secara dalam talian jika di luar kawasan
  • Saya sangat mementingkan semangat bekerjasama dalam satu pasukan
  • Kelebihan saya yang tinggal berdekatan dengan HQ Shaklee memudahkan saya untuk membeli produk dan menghadiri kelas-kelas nutrisi yang diadakan

Jadi bagaimana nak dapatkan Vitamin atau produk Shaklee secara percuma? Mudah sahaja caranya. Saya terangkan sedikit di sini, dan uolls boleh hubungi saya untuk penerangan yang lebih lanjut ya. Caranya paling mudah, promosikan sahaja vitamin atau produk Shaklee dikalangan kawan-kawan, saudara mara dan jiran tetangga. Kumpulkan order dan buat pembelian. Anda akan terkejut dengan jumlah sebenar harga barangan tersebut sehingga boleh mendapatkan vitamin anda secara percuma!

Jangan berlengah lagi. Makin lama anda tunggu makin jauh peluang nak berjaya bersama dalam Shaklee. Terus hubungi saya untuk dapatkan maklumat lanjut tentang bisnes yang hebat ini. Klik saja icon Whatsapp atau Contact Me di bawah ya..

 

Pengedar Shaklee Yang Aktif di Subang Jaya

Assalamualaikum dear readers!

First of all, biar saya kenalkan diri dahulu. Saya, Raha Mohd Iskak atau uolls boleh panggil mamavogue adalah Shaklee Independent Distributor tersohor di Subang Jaya. Buat yang memang dah lama follow blog Diary Nutrisi Mama ni of kos korang tahu mamavogue adalah seorang pengedar Shaklee.

Saya mula join Shaklee pada Oktober 2012 dan pada masa tu saya cuma amalkan satu jenis produk je iaitu GLA COMPLEX. Bila dah amal dan dah rasa kebaikannya, masa tu terus rasa nak kongsikan dengan semua orang sebab saya tahu ramai wanita di luar sana mengalami masalah yang sama dengan saya.

Di tengah-tengah kemeriahan Shaklee National Convention 2018

Saya adalah seorang surirumah sepenuh masa dan menjalankan bisnes Shaklee ini hanya dari rumah. Apa yang menariknya bisnes Shaklee ini, kita tak perlu bersusah payah menyimpan stok dan mengeluarkan modal yang besar. Lokasi saya dengan HQ Shaklee yang terletak di Sunway Geo hanya lah 6km sahaja so kalau uolls memerlukan vitamin atau produk Shaklee, saya boleh mendapatkannya fresh dari HQ dengan segera.

Selain COD di rumah pelanggan sekitar USJ dan Subang Jaya, lokasi biasa COD saya adalah di perkarangan Masjid Al Falah USJ9. Yang di luar kawasan COD pun tak perlu risau, hanya beberapa klik di web Shaklee2u, insya Allah barang uolls selamat sampai ke tangan masing-masing.

Sebagai seorang pengedar Shaklee yang berwibawa, semestinya saya bertanggungjawab untuk memberi konsultasi dan nasihat tentang nutrisi dan vitamin yang diambil oleh pelanggan saya. Pihak Shaklee menyediakan kelas-kelas nutrisi dan kesihatan buat semua pengedarnya. Jadi jangan risau kami semua ni bukan sekadar pandai-pandai, tetapi mendapatkan nasihat dari pakar nutrisi Shaklee.

Akhir sekali buat semua pelanggan dan bakal pelanggan saya, uolls boleh menghubungi saya di

FB : Raha Mohd Iskak

IG : mamahakim_vogue

Atau klik di icon Whatsapp untuk terus mesej saya bila-bila masa.

mamavogue

Hanya Stress Atau Benar-benar Depresi..

Pernah satu ketika daku membuat pengakuan terbuka pada beberapa orang kawan rapat tentang depresi yang melanda diri. Antara respon mereka, ada yang cuba menasihati, ada yang sekadar mengiyakan, ada yang bertanya dan ada juga yang benar-benar prihatin.

“Banyakkan berzikir, Raha. Ingat Allah. Jangan bersendirian nanti dihasut syaitan”

“Oh iye? Tak nampak macam Raha ada depression pun”

“Raha OK? Banyak fikir ke ni?”

“Raha jangan bersendirian OK. Cari kitorang bila rasa ada masalah. Kalau rasa tak boleh sangat, cepat pergi hospital”

Its okay.. Sekurang-kurangnya mereka memberi respon dan membalas mesejku. I was diagnosed by psychiatrist, bukan suka-suka mengaku depresi.

Satu perkara yang paling ketara ialah kadang-kadang diri sendiri pun tak perasan yang emosi sedang terganggu dan stress. Biasanya nanti susah nak tidur, sakit-sakit badan, perut bloating, rasa ketengangan di kawasan tengkuk dan juga period kelewatan. Pernah lewat sampai 2 minggu pun. Dan pastinya, jerawat naik dengan meriah di muka.

Kalau diri sendiri pun kadang tak perasan, atau sebenarnya dah imun dengan ‘rasa’ depresi tu apetah lagi kawan-kawan. Zaman serba serbi canggih ni biasanya kita ambil tahu hal sekeliling kita dengan hanya dari media sosial. Apa yang kawan kita update, itulah yang kita terima dan percaya. Ataupun hanya berbual gembira di dalam whatsapp group. Bukan nampak muka pun kan. Thats why I said depression has no face.

Usually, by the time I realize that I am actually emotionally depressed is when I started to get easily annoyed and irritated even by smallest issue in the world. Kadang-kadang terkena juga tempiasnya pada si anak. Kesian sangat tengok muka si anak bila dia tak tahu macam mana nak respon pada emosi turun naik maknya ni.

Tapi Allah Maha Baik.

Asbab anak ini juga daku sedaya upaya mengawal emosi sendiri. Insya Allah setakat ni kasih sayang terhadap si anak berjaya mengatasi semuanya. Stress masih mampu di lipat kemas dan disorok di lubuk hati paling dalam bila si anak memerlukan maknya. Sebab tu juga Allah beri anak yang clingy ni supaya maknya tak berapa nak ada masa memikirkan pasal emosi yang menentu.

Why am I writing all this? Macam membuka pekung di dada rasanya. Atau sekadar meminta simpati. Taklah.. sebenarnya saat menaip setiap patah perkataan ini terasa seperti ada sedikit perasaan lega sebab dapat meluahkannya. Even its only just 1% of it. Umpama sebutir pasir dari timbunan pasir yang besar terbang dibawa angin.

Terima kasih sebab sudi baca sampai habis. and I would appreciate very much if you share this or any article about depression from my blog to anyone you know who had depression. Just to remind them that they are not alone.

mamavogue

Azam Di Tahun Baru 2018

Azam tahun baru? Dah masuk bulan Februari dah akak oii..hahah. Nak buat macam mana kan. Bulan Januari dah berlalu dengan kemain laju meninggalkan daku. Tapi tak salah pun kalau daku masih memasang azam di hari kesepuluh bulan Februari ni.

Yang pertama sekali, nak update VISION BOARD. Ada banyak impian yang perlu diatur dan disusun sebaiknya agar ianya terlaksana. Vision Board bukan lagi sekadar tampalan gambar di atas sehelai kertas tetapi disertai dengan doa dan usaha untuk merealisasikannya. Part paling utama ialah nak travel merata dunia.

Sebagai seorang surirumah yang menguruskan segala hal rumah dan anak, daku juga mengisi masa dengan membuat bisnes online. Apalagi kalau bukan bisnes yang rendah risiko ni kan. Bisnes Shaklee ni memang sesuai sangat buat ibu-ibu yang baru bermula nak cuba berbisnes sebab ia tak memerlukan modal yang tinggi. Tak sampai RM100 pun. Tak perlu beli stok dan kalau bijak lagi tak perlu bayar yuran pendaftaran pun dah boleh buat Shaklee.

Maka tahun ini daku memasang azam untuk menjadi inspirasi kepada mak mak sekelian alam yang mahu berbisnes dari rumah. Termasuk juga mak-mak bekerjaya yang mahu mencari wang saku tambahan secara part time. Berapa nilai wang sakunya, anda sendiri yang tentukan 3 atau 4 angka.

Menjadi surirumah ni memang best sebab dapat menjaga dan melihat perkembangan anak-anak setiap hari. Tetapi ianya akan menjadi lagi best kalau sambil-sambil jaga anak, sambil-sambil duit dalam bank beranak pinak. Zaman sekarang ni memang suami isteri perlu saling membantu dalam  menjana ekonomi keluarga yang sihat. Jadi tak salah kan sesekali kita reward encik suami yang dah bersusah payah bekerja 5 hari seminggu dengan percutian ringkas 2 malam dengan duit hasil berbisnes kita dari rumah? Waahhh..

Zaman sekarang ni ada banyak ruang dan peluang untuk kita memajukan diri walau hanya duduk di rumah. Tak perlu risau tentang gaya berpakaian dan tudung. Tak perlu punch in tepat jam 8.00 pagi di pejabat. Kita tentukan masa bekerja dan kita tulis sendiri berapa gaji yang kita mahu. Apa yang penting adalah usaha yang berterusan. Apa yang penting, urusan anak-anak tetap kita laksanakan sebaiknya.

Shaklee Business Leader National Conference 2018

Sejujurnya daku tak dapat jemputan pun untuk menghadiri Shaklee Business Leader National Conference ni. Ianya satu jeputan eksklusif untuk mereka yang naik rank dan kekal efektif dan ada beberapa syarat yang lain. Conference yang diadakan hari Sabtu lepas (3.2.2018) di Sunway Convention Centre ni adalah untuk meraikan para business leader dan juga memperkenalkan produk kecantikan terbaru dalam Shaklee iaitu YOUTH.

My big iReach Family

Tujuan asal ke Sunway Piramid petang tu adalah memenuhi undangan geng G7 yang bakal berlepas ke Osaka, Jepun pada 18 Mac 2018 akan datang. Nama daku juga ada dalam senarai tetapi masih mengharapkan sebuah keajaiban agar dapat turut serta.

Sebelum datang, otak dah fikir 100 kali nak pergi atau tak. Hati berbolak balik nak batalkan je pertemuan tu. Atau janji terus jumpa di mall. Tapi mereka yang terlibat masih ada di convention centre. Maka petang tu daku melangkah dengan penuh debaran di dada menuju ke dewan. Tahu dah ada beribu keluarga Shaklee ku di sekitar dewan. Mata terus mengelak dari memandang tepat ke arah mereka.

G7 Jejak Jepun bersama Master Norita

I was too scared to see them. I was feeling down. I was so nervous that i kept avoiding people even though I know them. I just make a quick hi and hugs the ones who recognize me. I don’t really want to meet those beautiful souls who always care about me unconditionally. I feel like I don’t belong in their league.

Anywhere anytime.. asal boleh asal jadi..hihi

But then Allah is The Best Planner after all. Daku ‘terpaksa’ juga berjumpa dengan mereka sebab Allah dah aturkan macam tu. Allah Knows Best.

Rupa-rupanya those beautiful souls still recognize me. They still care about me. Their hugs still the same as before, their words always soothe my aching heart. They never judge. They never ask. They just want the best for me. They always be there for me. How come I forget all that? Macam mana daku boleh lupa nikmat Allah yang satu ni? Nikmat sahabat yang sangat ku hargai.

One of those beautiful souls who never let me down

Thank you Allah

Thank you Shaklee. Because of you, I get to know these beautiful inside out friends.

Thank you sisters for the sister hugs, for the love and care. I will treasure our friendship till the end of my life. Love you Lillahi Taala.

mamavogue

Depression is Real It Has No Face

Depression? Ada yang seram dengar perkataan ni kan. Macam ‘taboo’ pulak rasanya. Sesuatu yang tak patut disebut-sebut apetah lagi dihebahkan kepada orang disekeliling.

I’m here to write about depression from my very own point of view. Menulis sebagai seorang yang pernah dan sedang mengalami depresi. Menulis dari pengalaman sendiri, bukan dari sudut pandangan profesional mahupun pakar psikiatri. Idea menulis pengalaman sendiri ni muncul ketika event Shaklee pada hari Sabtu (3.2.2018)  yang lepas ketika memandang wajah mentor kesayangan (you know who you are dear)

Firstly, I never knew I was depressed. All I know was I need to take sleeping pills since I started feeling lonely, anxiety and had insomnia. That was when I was 18 years old. I started seeing doctors on my own and they prescribed me with sleeping pills. Dan sejak itu lah daku bergantung pada sleeping pills. Asal habis je terus gi jumpa doktor.

Daku tahu ramai kawan-kawan akan terkejut bila baca pasal ni. That’s why I said, depression has no face. I can laugh all day when I’m with friends, I can be your shoulder to cry on and I can also be a good listener but deep down inside I had a demon that secretly hiding in my heart. Oh..do I really have a heart? Because sometimes I don’t feel it beating inside me.

Jujurnya daku tak boleh duduk bersendirian. Walaupun ketika depresi daku lebih suka duduk seorang diri. Tetapi ketika itulah segala macam berita, ramalan cuaca mahupun imaginasi pelik akan berlegar-legar di fikiran. Daku masih ingat ketika masih di sekolah menengah, daku biasa duduk berkurung sendirian dalam bilik. Rasa takut nak hadapi dunia. Ingatkan masa tu cuma akibat perubahan fasa masa remaja.

Agak-agak apa yang buatkan daku depres ye? Sebenarnya diri sendiri pun takde jawapan yang tepat. I’m not sure what really trigger that emotional feeling. Kadang-kadang rasa macam loser! Rasa macam kelahiranku atas dunia ni takde fungsi dan hanya akan menyusahkan orang di sekeliling. Feels like I don’t belong in the society, I don’t have any story to share, I don’t have anyone to talk to. Feels like no one will understand me. So I choose to be alone but then again all sort of things and imagination will run wild in my head.

What should I do then? Should I go out and talk to someone? Should I just sit in the park where there are lots of people and watch them? Tak tahu.. Serius tak tahu nak buat apa. Dan bukan kali pertama si anak ‘tangkap’ mama nya yang tiba-tiba mengalirkan airmata. Dengan muka pelik dia akan tanya ‘Mama kenapa nangis?’

This is just the beginning.. you guys will read a lot more story about my depression later. I finally decided to blog about it to keep track of how many time do I feel like this. For the sake of my family, for my son. I need a healthy mind and body so I can take care of my family for the rest of my life. And I don’t want to be a burden to them.  If you are reading this till the end, please pray for me. It really means a lot to me.

mamavogue

Kenangan 2017 Yang Takkan Luput Diingatan

Penghujung 2017 agak menyakitkan untuk dikenang. Malah bulan Januari 2018 pun seakan tak sedar ianya berlalu meninggalkan daku. Tetapi siapa lah kita nak menidakkan takdir Allah. Ku pasti segalanya ada hikmah di sebalik segala yang berlaku,

Alkisahnya 28 Disember 2017 jam 9.30 malam kami sekeluarga ke Main Place untuk mencari thermal wear buat encik suami yang akan outstation ke negara eropah beberapa hari lagi. Dengan tak diduga, si anak terjatuh ketika seronok berlari dan separuh tangannya terkulai ketika diangkat. Panik!! Kami suami isteri sangat panik. Terus dukung dia ke kereta dan berpusing dua kali di jalan yang sama sambil fikir ke hospital mana yang harus kami tuju. Akhirnya kami ke Emergency Department Hospital Serdang.

Setelah di x-ray, terbuktilah tangan kanan si anak patah dan sikunya teralih (dislocated). Pasrah dan redha mama menerima berita dari doktor Ortho. Setelah confirm anak akan ke wad, mama drive kereta balik ke rumah untuk ambil baju dan kelengkapan lain. Encik suami yang teman anak ke wad. Allah..perasaan masa tu tak boleh nak fikir dah. Blank terus rasanya. Lebih kurang jam 3 pagi mama sampai kembali ke hospital dan bermulalah ‘percutian’ kami di hospital semalam 14 hari.

Sepanjang 2 minggu di hospital, banyak perkara yang membuka mata sebenarnya. Banyak benda yang Allah nak tunjukkan dan memberi pengajaran. Walaupun kurang selesa tidur di wad tetapi daku dapat solat awal waktu setiap kali sebab tiada gangguan dan urusan kerja yang lain. Masa juga lebih terluang untuk membaca dan mengaji. Mujur juga encik suami masih disisi. Tarikh oustation ditangguh ke pertengahan Januari.

Sakit pun senyum.. terima kasih sebab awak kuat, maka mama pun kuat

Selain menguji tahap kesabaran dengan sikap beberapa orang lain yang sama-sama duduk di wad, daku belajar untuk lebih bertoleransi dan bertolak ansur. Belajar untuk lebih memahami dan tidak menghakimi. Belajar mendidik hati supaya lebih merendah diri. Dan juga menghargai kesihatan yang dianugerahkan Ilahi.

Allah Maha Baik. Allah Maha Mengetahui. Alhamdulillah doa yang tak putus-putus dari kawan-kawan dimakbulkan Allah. Mereka ini yang tak henti-henti bertanya khabar dan memberi sokongan dan semangat.

Selepas keluar dari wad, bermula lah rutin rawatan susulan di hospital. Mohon doakan daku terus kuat. Dan terima kasih kerana sentiasa mendoakan anakku terus sihat.

mamavogue