Hanya Stress Atau Benar-benar Depresi..

Pernah satu ketika daku membuat pengakuan terbuka pada beberapa orang kawan rapat tentang depresi yang melanda diri. Antara respon mereka, ada yang cuba menasihati, ada yang sekadar mengiyakan, ada yang bertanya dan ada juga yang benar-benar prihatin.

“Banyakkan berzikir, Raha. Ingat Allah. Jangan bersendirian nanti dihasut syaitan”

“Oh iye? Tak nampak macam Raha ada depression pun”

“Raha OK? Banyak fikir ke ni?”

“Raha jangan bersendirian OK. Cari kitorang bila rasa ada masalah. Kalau rasa tak boleh sangat, cepat pergi hospital”

Its okay.. Sekurang-kurangnya mereka memberi respon dan membalas mesejku. I was diagnosed by psychiatrist, bukan suka-suka mengaku depresi.

Satu perkara yang paling ketara ialah kadang-kadang diri sendiri pun tak perasan yang emosi sedang terganggu dan stress. Biasanya nanti susah nak tidur, sakit-sakit badan, perut bloating, rasa ketengangan di kawasan tengkuk dan juga period kelewatan. Pernah lewat sampai 2 minggu pun. Dan pastinya, jerawat naik dengan meriah di muka.

Kalau diri sendiri pun kadang tak perasan, atau sebenarnya dah imun dengan ‘rasa’ depresi tu apetah lagi kawan-kawan. Zaman serba serbi canggih ni biasanya kita ambil tahu hal sekeliling kita dengan hanya dari media sosial. Apa yang kawan kita update, itulah yang kita terima dan percaya. Ataupun hanya berbual gembira di dalam whatsapp group. Bukan nampak muka pun kan. Thats why I said depression has no face.

Usually, by the time I realize that I am actually emotionally depressed is when I started to get easily annoyed and irritated even by smallest issue in the world. Kadang-kadang terkena juga tempiasnya pada si anak. Kesian sangat tengok muka si anak bila dia tak tahu macam mana nak respon pada emosi turun naik maknya ni.

Tapi Allah Maha Baik.

Asbab anak ini juga daku sedaya upaya mengawal emosi sendiri. Insya Allah setakat ni kasih sayang terhadap si anak berjaya mengatasi semuanya. Stress masih mampu di lipat kemas dan disorok di lubuk hati paling dalam bila si anak memerlukan maknya. Sebab tu juga Allah beri anak yang clingy ni supaya maknya tak berapa nak ada masa memikirkan pasal emosi yang menentu.

Why am I writing all this? Macam membuka pekung di dada rasanya. Atau sekadar meminta simpati. Taklah.. sebenarnya saat menaip setiap patah perkataan ini terasa seperti ada sedikit perasaan lega sebab dapat meluahkannya. Even its only just 1% of it. Umpama sebutir pasir dari timbunan pasir yang besar terbang dibawa angin.

Terima kasih sebab sudi baca sampai habis. and I would appreciate very much if you share this or any article about depression from my blog to anyone you know who had depression. Just to remind them that they are not alone.

mamavogue

Azam Di Tahun Baru 2018

Azam tahun baru? Dah masuk bulan Februari dah akak oii..hahah. Nak buat macam mana kan. Bulan Januari dah berlalu dengan kemain laju meninggalkan daku. Tapi tak salah pun kalau daku masih memasang azam di hari kesepuluh bulan Februari ni.

Yang pertama sekali, nak update VISION BOARD. Ada banyak impian yang perlu diatur dan disusun sebaiknya agar ianya terlaksana. Vision Board bukan lagi sekadar tampalan gambar di atas sehelai kertas tetapi disertai dengan doa dan usaha untuk merealisasikannya. Part paling utama ialah nak travel merata dunia.

Sebagai seorang surirumah yang menguruskan segala hal rumah dan anak, daku juga mengisi masa dengan membuat bisnes online. Apalagi kalau bukan bisnes yang rendah risiko ni kan. Bisnes Shaklee ni memang sesuai sangat buat ibu-ibu yang baru bermula nak cuba berbisnes sebab ia tak memerlukan modal yang tinggi. Tak sampai RM100 pun. Tak perlu beli stok dan kalau bijak lagi tak perlu bayar yuran pendaftaran pun dah boleh buat Shaklee.

Maka tahun ini daku memasang azam untuk menjadi inspirasi kepada mak mak sekelian alam yang mahu berbisnes dari rumah. Termasuk juga mak-mak bekerjaya yang mahu mencari wang saku tambahan secara part time. Berapa nilai wang sakunya, anda sendiri yang tentukan 3 atau 4 angka.

Menjadi surirumah ni memang best sebab dapat menjaga dan melihat perkembangan anak-anak setiap hari. Tetapi ianya akan menjadi lagi best kalau sambil-sambil jaga anak, sambil-sambil duit dalam bank beranak pinak. Zaman sekarang ni memang suami isteri perlu saling membantu dalam  menjana ekonomi keluarga yang sihat. Jadi tak salah kan sesekali kita reward encik suami yang dah bersusah payah bekerja 5 hari seminggu dengan percutian ringkas 2 malam dengan duit hasil berbisnes kita dari rumah? Waahhh..

Zaman sekarang ni ada banyak ruang dan peluang untuk kita memajukan diri walau hanya duduk di rumah. Tak perlu risau tentang gaya berpakaian dan tudung. Tak perlu punch in tepat jam 8.00 pagi di pejabat. Kita tentukan masa bekerja dan kita tulis sendiri berapa gaji yang kita mahu. Apa yang penting adalah usaha yang berterusan. Apa yang penting, urusan anak-anak tetap kita laksanakan sebaiknya.

Shaklee Business Leader National Conference 2018

Sejujurnya daku tak dapat jemputan pun untuk menghadiri Shaklee Business Leader National Conference ni. Ianya satu jeputan eksklusif untuk mereka yang naik rank dan kekal efektif dan ada beberapa syarat yang lain. Conference yang diadakan hari Sabtu lepas (3.2.2018) di Sunway Convention Centre ni adalah untuk meraikan para business leader dan juga memperkenalkan produk kecantikan terbaru dalam Shaklee iaitu YOUTH.

My big iReach Family

Tujuan asal ke Sunway Piramid petang tu adalah memenuhi undangan geng G7 yang bakal berlepas ke Osaka, Jepun pada 18 Mac 2018 akan datang. Nama daku juga ada dalam senarai tetapi masih mengharapkan sebuah keajaiban agar dapat turut serta.

Sebelum datang, otak dah fikir 100 kali nak pergi atau tak. Hati berbolak balik nak batalkan je pertemuan tu. Atau janji terus jumpa di mall. Tapi mereka yang terlibat masih ada di convention centre. Maka petang tu daku melangkah dengan penuh debaran di dada menuju ke dewan. Tahu dah ada beribu keluarga Shaklee ku di sekitar dewan. Mata terus mengelak dari memandang tepat ke arah mereka.

G7 Jejak Jepun bersama Master Norita

I was too scared to see them. I was feeling down. I was so nervous that i kept avoiding people even though I know them. I just make a quick hi and hugs the ones who recognize me. I don’t really want to meet those beautiful souls who always care about me unconditionally. I feel like I don’t belong in their league.

Anywhere anytime.. asal boleh asal jadi..hihi

But then Allah is The Best Planner after all. Daku ‘terpaksa’ juga berjumpa dengan mereka sebab Allah dah aturkan macam tu. Allah Knows Best.

Rupa-rupanya those beautiful souls still recognize me. They still care about me. Their hugs still the same as before, their words always soothe my aching heart. They never judge. They never ask. They just want the best for me. They always be there for me. How come I forget all that? Macam mana daku boleh lupa nikmat Allah yang satu ni? Nikmat sahabat yang sangat ku hargai.

One of those beautiful souls who never let me down

Thank you Allah

Thank you Shaklee. Because of you, I get to know these beautiful inside out friends.

Thank you sisters for the sister hugs, for the love and care. I will treasure our friendship till the end of my life. Love you Lillahi Taala.

mamavogue

Depression is Real It Has No Face

Depression? Ada yang seram dengar perkataan ni kan. Macam ‘taboo’ pulak rasanya. Sesuatu yang tak patut disebut-sebut apetah lagi dihebahkan kepada orang disekeliling.

I’m here to write about depression from my very own point of view. Menulis sebagai seorang yang pernah dan sedang mengalami depresi. Menulis dari pengalaman sendiri, bukan dari sudut pandangan profesional mahupun pakar psikiatri. Idea menulis pengalaman sendiri ni muncul ketika event Shaklee pada hari Sabtu (3.2.2018)  yang lepas ketika memandang wajah mentor kesayangan (you know who you are dear)

Firstly, I never knew I was depressed. All I know was I need to take sleeping pills since I started feeling lonely, anxiety and had insomnia. That was when I was 18 years old. I started seeing doctors on my own and they prescribed me with sleeping pills. Dan sejak itu lah daku bergantung pada sleeping pills. Asal habis je terus gi jumpa doktor.

Daku tahu ramai kawan-kawan akan terkejut bila baca pasal ni. That’s why I said, depression has no face. I can laugh all day when I’m with friends, I can be your shoulder to cry on and I can also be a good listener but deep down inside I had a demon that secretly hiding in my heart. Oh..do I really have a heart? Because sometimes I don’t feel it beating inside me.

Jujurnya daku tak boleh duduk bersendirian. Walaupun ketika depresi daku lebih suka duduk seorang diri. Tetapi ketika itulah segala macam berita, ramalan cuaca mahupun imaginasi pelik akan berlegar-legar di fikiran. Daku masih ingat ketika masih di sekolah menengah, daku biasa duduk berkurung sendirian dalam bilik. Rasa takut nak hadapi dunia. Ingatkan masa tu cuma akibat perubahan fasa masa remaja.

Agak-agak apa yang buatkan daku depres ye? Sebenarnya diri sendiri pun takde jawapan yang tepat. I’m not sure what really trigger that emotional feeling. Kadang-kadang rasa macam loser! Rasa macam kelahiranku atas dunia ni takde fungsi dan hanya akan menyusahkan orang di sekeliling. Feels like I don’t belong in the society, I don’t have any story to share, I don’t have anyone to talk to. Feels like no one will understand me. So I choose to be alone but then again all sort of things and imagination will run wild in my head.

What should I do then? Should I go out and talk to someone? Should I just sit in the park where there are lots of people and watch them? Tak tahu.. Serius tak tahu nak buat apa. Dan bukan kali pertama si anak ‘tangkap’ mama nya yang tiba-tiba mengalirkan airmata. Dengan muka pelik dia akan tanya ‘Mama kenapa nangis?’

This is just the beginning.. you guys will read a lot more story about my depression later. I finally decided to blog about it to keep track of how many time do I feel like this. For the sake of my family, for my son. I need a healthy mind and body so I can take care of my family for the rest of my life. And I don’t want to be a burden to them.  If you are reading this till the end, please pray for me. It really means a lot to me.

mamavogue

Kenangan 2017 Yang Takkan Luput Diingatan

Penghujung 2017 agak menyakitkan untuk dikenang. Malah bulan Januari 2018 pun seakan tak sedar ianya berlalu meninggalkan daku. Tetapi siapa lah kita nak menidakkan takdir Allah. Ku pasti segalanya ada hikmah di sebalik segala yang berlaku,

Alkisahnya 28 Disember 2017 jam 9.30 malam kami sekeluarga ke Main Place untuk mencari thermal wear buat encik suami yang akan outstation ke negara eropah beberapa hari lagi. Dengan tak diduga, si anak terjatuh ketika seronok berlari dan separuh tangannya terkulai ketika diangkat. Panik!! Kami suami isteri sangat panik. Terus dukung dia ke kereta dan berpusing dua kali di jalan yang sama sambil fikir ke hospital mana yang harus kami tuju. Akhirnya kami ke Emergency Department Hospital Serdang.

Setelah di x-ray, terbuktilah tangan kanan si anak patah dan sikunya teralih (dislocated). Pasrah dan redha mama menerima berita dari doktor Ortho. Setelah confirm anak akan ke wad, mama drive kereta balik ke rumah untuk ambil baju dan kelengkapan lain. Encik suami yang teman anak ke wad. Allah..perasaan masa tu tak boleh nak fikir dah. Blank terus rasanya. Lebih kurang jam 3 pagi mama sampai kembali ke hospital dan bermulalah ‘percutian’ kami di hospital semalam 14 hari.

Sepanjang 2 minggu di hospital, banyak perkara yang membuka mata sebenarnya. Banyak benda yang Allah nak tunjukkan dan memberi pengajaran. Walaupun kurang selesa tidur di wad tetapi daku dapat solat awal waktu setiap kali sebab tiada gangguan dan urusan kerja yang lain. Masa juga lebih terluang untuk membaca dan mengaji. Mujur juga encik suami masih disisi. Tarikh oustation ditangguh ke pertengahan Januari.

Sakit pun senyum.. terima kasih sebab awak kuat, maka mama pun kuat

Selain menguji tahap kesabaran dengan sikap beberapa orang lain yang sama-sama duduk di wad, daku belajar untuk lebih bertoleransi dan bertolak ansur. Belajar untuk lebih memahami dan tidak menghakimi. Belajar mendidik hati supaya lebih merendah diri. Dan juga menghargai kesihatan yang dianugerahkan Ilahi.

Allah Maha Baik. Allah Maha Mengetahui. Alhamdulillah doa yang tak putus-putus dari kawan-kawan dimakbulkan Allah. Mereka ini yang tak henti-henti bertanya khabar dan memberi sokongan dan semangat.

Selepas keluar dari wad, bermula lah rutin rawatan susulan di hospital. Mohon doakan daku terus kuat. Dan terima kasih kerana sentiasa mendoakan anakku terus sihat.

mamavogue

Promosi Twin Pack Vivix Untuk November 2017

Welcome November! Sedar tak sedar kita dah sampai ke penghujung tahun 2017 rupanya. Sekejapan je rasa masa berlalu. Bulan ni Shaklee ada promosi hebat dan berbaloi-baloi untuk semua. Promosi yang memberi manafaat kepada semua ahli keluarga gitu.

Build a stronger health foundation for yourself and your family this November 2017 with great savings!

Dalam entry yang lepas saya ada cerita pasal UNTUNGNYA BELI VIVIX TWIN PACK kan.. So bulan ni, Shaklee bagi satu lagi promosi yang berbaloi-baloi yang bisa membuatkan korang tak lena tidur selagi tak sambar 1 set Vivix.

 

 

Untuk bulan November, setiap pembelian Vivix Twin Pack korang akan dapat TAMBAHAN 5% DISKAUN dari harga yang ditawarkan. Untungkan? Dahla secara automatik jadi ahli lepas tu dapat beli dengan harga ahli dan lagi bulan depan pada 15hb akan dapat bonus tunai pula masuk dalam akaun.

Aishh Shaklee ni kan.. saja je nak buat saya jeles dengan uolls yang beli pada bulan ni. Best sangat promosi macam ni. Dan satu lagi promosi untuk seluruh ahli keluarga pula. Bukan saja mak dan ayah, anak pun boleh menikmati Shaklee dengan harga promosi.

 

 

Dengan pembelian sebanyak lebih kurang RM450 (100uv) korang layak mendapat diskaun 20% untuk pembelian Vita E Complex atau GLA Complex. Wow! Jimat lagi 20%. Untuk anak pula, dapatkan Vitalea For Children Beli 3 botol PERCUMA 1 botol. VFC ini rasa dia macam gula-gula anggur yang sedap. Ianya mempunyai vitamin dan mineral yang lengkap untuk keperluan nutrisi anak-anak setiap hari.

Jangan tunggu lama-lama uolls. Cepat-cepat HUBUNGI saya untuk dapatkan set masing-masing sementara ada promosi berbaloi-baloi ni!

mamavogue

 

Atasi Resdung Supaya Tidak Melarat Dan Membahayakan Kesihatan

Resdung sebenarnya tidak boleh dipandang remeh je tau. Ianya boleh membahayakan kesihatan dan membawa kepada kematian sekiranya tidak dirawat. Saya kenal beberapa orang rakan yang menderita resdung dan sangat alah kepada sebarang perubahan persekitaran mereka.

Di Malaysia dianggarkan 60 hingga 65% penduduk mengalami penyakit resdung namun kurang 50% yang mendapatkawan rawatan. Mereka yang menderita resdung ni biasanya alah dengan habuk dan debu, makanan laut, perubahan cuaca dan juga hama. Penyakit resdung juga dikenali ‘sinusitis’.

Antara tanda-tanda atau simptom resdung ialah

  • Sentiasa berkahak atau berlendir dari hidung dan tekak
  • Mudah bersin, gatal-gatal hidung dan muka
  • Sering sakit kepala terutama di bahagian dahi dan pipi
  • Sakit tekak yang berpanjangan
  • Gatal-gatal apabila makan makanan laut
  • Mata rasa gatal dan berair
  • Selsema dan hidung tersumbat yang berpanjangan

Selain mendapatkan rawatan di klinik atau hospital, uolls boleh juga mendapatkan suplemen Shaklee bagi mengawal dan mengurangkan gejala resdung ni. Dalam banyak-banyak produk Shaklee, ada 5 produk utama yang boleh membantu mengurangkan alahan resdung dan meningkatkan sistem imun untuk melawan virus yang menyebabkan resdung.

SET RESDUNG SHAKLEE

Omegaguard – Eicosanoids yang terbina daripada Omega 3 adalah super hormon yang mempunyai fungsi anti-radang. Pengambilan Omegaguard yang kaya dengan Omega 3, EPA dan DHA yang cukup setiap hari mampu mengurangkan keradangan dan mengelakkan dari keadaan yang lebih kronik

Alfalfa – Ia mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan akibat resdung. Ia juga kaya dengan sumber klorofil dan bersifat alkali. Alfalfa juga membantu menyingkirkan toksin dalam badan

B Complex – B Complex Shaklee mempunyai rangkaian Vitamin B yang lengkap. Vitamin B12 yang terdapat didalamnya membantu mengurangkan kesan alahan dan bekerjasama dengan B6 serta asid folik (B9)  memelihara sistem saraf tubuh badan.

SR Vita C – Vitamin C bertindak sebagai anti-histamin dan menstabilkan pengeluarannya dalam tubuh badan. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun bagi melawan virus dalam badan.

Vivix – Minuman botanikal Shaklee yang kaya dengan kandungan antioksidan. Ia membantu memelihara kesihatan tubuh badan secara menyeluruh kerana ia bertindak terus ke tahap sel. Ia membantu melindungi sel-sel dari serangan radikal bebas.

 

Testimoni pengguna Set Resdung Shaklee

[KERANA TAKUT HILANG HIDUNG SAYA IKHTIAR DENGAN SET RESDUNG SHAKLEE]
.

“Nama saya Nurhafizah Zamri .saya berumur 29 tahun dan sebagai surirumah sepenuh masa ..saya mengunakan Shaklee sejak 2 tahun yang lepas akibat kulit kusam selepas bersalin dan resdung yang agak menganggu setiap pagi hari2 saya sejak dari sekolah lagi.

Setiap pagi akan kedengaran disetiap ruang rumah kelas ataupon tempat kerja saya bersin setiap pagi ..arhhhh malunya ..tidak boleh dibayangkan.

Bukan itu sahaja resdung yang saya alami juga mengakibatkan saya alah pada habuk dan makanan. Bukan pada makanan laut seperti sotong udang dan ketam sahaja malah pada semua makanan seperti ayam dan ikan yang tidak fresh juga akan menyebabkan saya mengalami kegatalan pada hidung dan mata. Yang lagi teruk mata saya akan membengkak, berair dan gatal kemerahan dengan teruknya.

Boleh bayangkan tak saya juga tidak boleh membeli ayam di Tesco kerana ayam-ayam disana sudah tidak segar lagi. Pasar malam adalah hanya tempat saya membeli makanan basah .

Oleh kerana takutkan kehilangan hidung yang sering diperkataan saya mula cuba mencari penawar untuk permasalahan saya.

Untuk permulaan saya hanya mengamalkan vitamin C sahaja dah sebulan kemudian baru lah menambah Alfalfa sebagai 1 set resdung.

Saya konsisten makan dalam sebulan dan telah menunjukan tidak balas bahawa saya tidak lagi bersin diwaktu pagi dan mengalami kegatalan pada mata dan hidung saya.

Saya juga boleh makan makanan laut tanpa berpantang lagi seperti selalu. Alhamdulillah ..akhirnya saya keluar dari masalah saya yang menghantui saya bertahun-tahun lamanya sejak dari sekolah lagi .

Terima kasih Allah..

Pada mereka yang mengalami masalah seperti saya anda boleh mencuba Set Resdung Shaklee ini kerana ia sangat berkesan. Saya yakin ia juga berkesan pada anda.”


Testimoni Bergambar Set Redung Shaklee

Jika uolls berminat untuk mendapatkan SET RESDUNG SHAKLEE ini, teruskan klik BELI  dan tunggu sahaja set ini sampai ke depan pintu rumah. Saya juga boleh dihubungi di talian 018-2835 816 untuk konsultasi sepenuhnya mengenai produk Shaklee.

mamavogue

 

 

Kenapa Beli Twin Pack Vivix Lebih Menguntungkan

Kalau uolls kenal produk Shaklee, confirm uolls kenal dengan satu killer produk ni iaitu Vivix. Vivix adalah minuman botanikal yang tinggi dengan antioksidan yang membantu melindungi sel badan dari serangan radikal bebas. Ianya membantu memperbaiki DNA dan meningkatkan tenaga sel.

Sebenarnya ada banyak lagi kebaikan Vivix ni. Ianya membantu kita memelihara organ dan tubuh badan secara menyeluruh kerana ia bertindak terus ke tahap sel. Tapi kali ni saya nak beritahu kenapa beli Twin Pack Vivix (2 botol Vivix) adalah lebih berbaloi dan menguntungkan.

Vivix Shaklee

Keahlian Percuma

Yang PERTAMA, apabila kita beli 2 botol Vivix secara automatik kita akan dapat keahlian seumur hidup secara PERCUMA. Haa.. siapa tak suka benda percuma kan? Keahlian Shaklee adalah berharga RM69 tau! Tapi disebabkan korang beli 2 botol Vivix, maka dah tak perlu lagi nak bayar yuran keahlian tu.

Penjimatan Sehingga RM200

Yang KEDUA, sudahlah dapat jimat RM69 (yuran keahlian) JIMAT lagi hampir RM200 sebab dapat beli Vivix dengan harga ahli! Memang berbaloi-baloi sangat kan?

Penghantaran PERCUMA

Yang KETIGA, tiada kos penghantaran untuk pembelian Vivix! Jimat lagi RM10 kan? Banyaknyaa dapat jimat bila beli Twin Pack Vivix ni.

Bonus Tunai

Yang KEEMPAT pun sangat best. Keahlian percuma, jimat lagi ratusan ringgit. Lepas tu Shaklee bagi pula bonus TUNAI pada 15 haribulan seterusnya. Contohnya, jika Vivix Twin Pack dibeli pada bulan Oktober, maka 15hb November korang akan dapat ka-ching $$ dalam akaun..

Dapat Keistimewaan Sebagai Ahli

Yang KELIMA, disebabkan korang dah automatik menjadi ahli maka ada banyak keistimewaan yang Shaklee sediakan untuk korang rebut. Ruang dan peluang untuk menjadi lebih sihat, lebih cergas dan menjalani kehidupan yang lebih baik. Paling utama, dapat la korang borong produk Shaklee dengan HARGA AHLI. Senang kan? Tak perlu buang masa survey harga sana sini.

Dapat Join GROUP Yang Super Awesome

Yang KEENAM, jika korang beli Vivix Twin Pack dengan saya maka dah tentu secara automatik juga korang akan dapat join support group yang super awesome! Tiada paksaan dalam berbisnes tau. Support group ini hanya sebagai tempat mencari informasi tentang nutrisi dan juga ruang pertanyaan mengenai produk Shaklee. Tapi kalau korang buat keputusan untuk berbisnes, maka korang akan dapat join group yang SUPER DUPER AWESOME! Hebat kan?

jadi, jangan tunggu lama-lama lagi tau. Jika korang memang dah buat keputusan untuk mula mengamalkan Vivix, lebih baik korang jangan lepaskan peluang yang terbaik ni. Hanya perlu save nombor HP ni sahaja 018-2835 816.

mamavogue

Cabaran Ibu-ibu Yang Bekerja Dari Rumah

Bekerja dari rumah memang sangat trending zaman sekarang ni. Mak-mak ramai yang memilih untuk bekerja dari rumah sambil menjaga dan mendidik anak. Namun cabaran bekerja dari rumah ni sangat besar sebenarnya. Tanpa hati yang kental dan disiplin yang tinggi, memang agak susah untuk fokus dan menjadi lebih produktif.

Cabaran pertama adalah bab pengurusan masa. Mentor saya memang sangat menekankan hal pengurusan masa yang efisyen dan teratur. Yang paling penting adalah to-do-list atau senarai kerja yang boleh dilaksanakan sepanjang hari. Senarai ni penting supaya jadual harian kita teratur, semua task dapat dilaksanakan dengan baik dan tiada yang tertinggal atau terlupa.

To-do-list biasanya kita tulis sebelum tidur untuk keesokan harinya. Bermula dari awal pagi, termasuklah urusan sekolah anak, kerja-kerja harian di rumah dan juga kerja atau bisnes yang perlu dilakukan pada hari itu. Susun jadual sebaiknya dan bahagikan kerja di antara yang perlu dilakukan segera, penting dan kurang penting. Kerja-kerja rumah juga ada yang boleh dilakukan tiga atau empat kali seminggu mengikut keperluan kita.

Cabaran kedua semestinya ragam anak. Walau sehebat mana pun to-do-list kita, hal anak tetap paling utama. Ada masanya anak nak melekap sahaja dan tak mahu ditinggalkan bermain sendiri. Ada masanya anak kurang sihat dan memerlukan perhatian yang lebih. Hal ini memang boleh membuat mak-mak lari fokus jika tidak diatasi dengan sebaiknya.

Cabaran paling tak dijangka adalah hal-hal yang berlaku diluar kawalan kita. Sebagai contoh, dalam jadual kita sepatutnya hantar barang ke pelanggan pada jam 2 petang namun barang yang dipos masih belum dihantar oleh pihak kurier. Ataupun kita dah janji dengan pelanggan untuk bertemu pada waktu tertentu tetapi pelanggan lambat sampai. Atau mungkin juga ada ahli keluarga yang jatuh sakit dan memerlukan perhatian.

Mak mak kena cekap untuk cover balik pengurusan masa yang dah terbazir akibat beberapa perkara yang dijangka tu. Bak kata pepatah, jika mahu seribu daya. Cabaran-cabaran ini lah yang akan menjadikan semangat kita membara untuk terus berusaha. Banyak lagi sebenarnya cabaran yang dihadapi oleh mak mak bekerja dari rumah. Yang saya nyatakan ni hanya sebahagian je.

Walau apa pun yang kita hadapi, insya Allah kita takkan mengalah. Kan?

mamavogue

Bagaimana Shaklee Mengubah Hidup Saya 360°

Saya mengenali Shaklee ketika masih bekerja di bangunan Empire Subang jaya satu ketika dulu. Masa tu Home Office Shaklee terletak di tingkat 3A dan pejabat saya di tingkat 12. Memang setiap kali turun naik akan terserempak dan ternampak Shaklee ni. Tapi entah kenapa hati masih belum terbuka nak mengenali lebih rapat dengan Shaklee.

Sejak tahun 2011 saya telahpun mula aktif berblogging dan menemui ramai kawan baru dalam dunia blog. Tahun 2012, salah seorang sahabat blog memberitahu yang dia sudahpun menjadi pengedar sah Shaklee dan hati saya terus terpikat nak sign up dengan dia dan mula mengambil produk Shaklee.

 

Maka sejak Oktober 2012, bermula lah kisah cinta saya bersama Shaklee. Saya hanya amalkan satu jenis produk je masa tu iaitu GLA Complex. Dan saya juga mula berbisnes bermula dengan hanya satu produk. Sehingga tahun 2017 ni, saya dah amalkan hampir semua produk Shaklee yang ada. Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Bila dah kenal, pasti tak boleh lupa.

GLA Complex

GLA Complex dan Shaklee benar-benar mengubah hidup saya selepas itu. Dari seorang yang selalu sakit senggugut dan migrain ketika haid, akhirnya saya bebas dari semua tu. Bayangkan bertahun saya menderita sakit perut berguling-guling, pendarahan berlebihan, hormon yang tak stabil. Namun selepas amalkan GLA Complex dengan konsisten dan beberapa suplemen lain, Alhamdulillah akhirnya saya rasa lebih sihat bertenaga.

Itu dari segi kesihatan. Shaklee juga mengubah kehidupan dan pandangan saya terhadap dunia dan akhirat. Saya bertuah kerana menyertai kumpulan dan mentor yang betul. Sepasang suami isteri pengasas iReach banyak mengajar saya tentang kehidupan kita bukan sekadar mencukupi untuk kita sekeluarga sahaja.

Mereka berdua berjaya menyerlahkan potensi diri yang selama ini tidak saya sedari. Jika sebelum ni selalu rasa seperti tak mampu, tak boleh dan tak dapat, kini saya rasa lebih positif dan yakin. Saya juga belajar untuk bergantung sepenuhnya kepada Allah swt selepas kita berusaha sehabis baik. Allah Maha Baik, saya kini sentiasa meletakkan keredhaan Allah dalam setiap perbuatan.

Banyak lagi yang mahu saya kongsikan tentang bagaimana Shaklee mengubah kehidupan saya 100%. Saya benar-benar bersyukur kerana Allah pertemukan saya dengan kumpulan Shaklee yang sangat awesome ni! insya Allah saya akan sambung penulisan ini di masa akan datang.

mamavogue