6 Makanan Yang Boleh Di Makan Bila Perut Rasa Kembung

Kembung perut ni bukan sahaja terjadi pada baby tau, kita yang dah besar-besar ni pun boleh terkena. Perut terasa berangin dan kembung biasanya disebabkan proses semulajadi semasa penghadaman. Kembung ni terjadi tak semestinya sebab terlalu banyak angin dalam badan, tetapi bagaimana reaksi badan kita untuk menangani kembung.

Saya lah salah seorang yang sering diserang kembung perut tu..hihi. Sungguh la tak selesa langsung! Kadang-kadang teruk sangat sampai rasa memulas-mulas angin tu dalam perut tau..Fuh! Tak tahan punya pasal terus saya search pasal kembung ni. Berita baiknya, baru saya tahu kembung ni boleh diatasi dengan beberapa jenis makanan. Saya kongsikan 6 jenis yang boleh kita dapati dengan mudah untuk melegakan kembung perut ini ye.

#1 TIMUN – Sangat efisyen terutama bila kita sedang mengalami kembung. Ianya redah serat dan tinggi kandungan air boleh melegakan dan meredakan perut kembung.

#2 TEH PEPPERMINT – ianya membantu melegakan ketegangan otot usus. Maka ianya akan mengurangkan ketidakselesaan dan mengeluarkan angin yang terperangkap. Sangat sesuai untuk melegakan sistem penghadaman dengan pantas.

#3 BETIK – betik membantu melancarkan sistem penghadaman. Ianya boleh dimakan mentah atau dibuat smoothie.

#4 YOGURT – pastikan memilih yogurt yang mempunyai bakteria baik yang aktif. bakteria ini membantu melancarkan sistem penghadaman dan mengelakkan kembung perut.

#5 PISANG – kadang-kadang kembung perut tidak semesti berangin tetapi makanan tinggi sodium. Potassium di dalam pisang boleh membantu menurunkan paras sodium. Ianya sesuai dijadikan snek harian.

#6 JINTAN MANIS – Jintan sangat membantu sistem penghadaman. Kebanyakan restoran India menawarkan jintan selepas makan kerana ia membantu meningkatkan enzim. Jintan boleh dimakan begitu sahaja, dimasukkan dalam masakan atau dibuat teh.

So cukup kan 6 jenis makanan ni? Lepas ni takyah la tahan kembung perut sampai 3-4 hari dah..hihihi. Cepat-cepat cari penyelesaian di dapur masing-masing!

Semoga bermanafaat!

signature

mamavogue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge