Ceritera Mak Mak; Had Umur Untuk Tempat Permainan Kanak-kanak ‘Indoor’

kacamata

Sebenarnya, sudah beberapa kali saya membawa anak yang berusia 5 tahun bermain di Kidzoona, salah satu tempat permainan kanak-kanak yang terletak di dalam sebuah shopping mall. Walaupun dalam hati rasa serba tak kena terutama bab kebersihan, namun terpaksa rela juga membenarkan si anak bermain dengan gembira. Saya memang seorang ibu yang paranoid! Mungkin juga sebab pernah bekerja di sebuah klinik kesihatan dan melihat bermacam jenis penyakit berjangkit depan mata sendiri. Jadi saya sentiasa bawa bersama hand sanitizer dan tisu basah pembasmi kuman.

Berbalik kepada hal indoor kids play area ni, kadang-kadang saya yang rasa seram dan takut bila melihat ada makpak yang membawa anak di bawah 2 tahun ke sana. Alangkah beraninya mereka mengambil risiko! Bagi saya kawasan tersebut sangatlah tak sesuai untuk anak di bawah 2 tahun. Imun badan anak-anak ini masih belum cukup kuat untuk melawan 1001 jenis penyakit yang mungkin boleh tersebar dengan mudah. Bayangkan lah berapa ramai kanak-kanak bercampur dan bermain dalam satu kawasan tertutup sebegitu.

Anak sebesar 2 tahun biasanya masih lagi cenderung memasukkan mainan ke dalam mulut. Aduhaiiii.. tak sanggup saya melihatnya! Membayangkan segala jenis kuman dan bakteria di tangan saja pun dah buat saya seriau, inikan pula yang dimasukkan ke dalam mulut.

Satu lagi sebab saya tidak menyokong tindakan makpak yang membawa anak di bawah 2 tahun ini adalah kerana permainan yang tidak sesuai untuk mereka. Kanak-kanak yang lebih besar badannya akan berebut-rebut dan berlari-lari berkejaran sesama sendiri. Bagaimana si kecil yang baru belajar bertatih ini nak mengelak sekiranya dilanggar? Kesian saya tengok bila mereka menangis akibat terkejut dan kesakitan apabila terjatuh. Itu belum kes berebut mainan jenis kenderaan dengan kanak-kanak lain.

Saya sedar, ada makpak yang cuba menggembirakan hati si anak (atau hati sendiri?) dengan membawa anak keluar berjalan-jalan. Namun, dalam apa jua keadaan sekalipun janganlah ambil risiko atas kesihatan si anak. Sedangkan di rumah sendiri pun belum tentu bersihnya, inikan pula tempat yang bercampur baur dengan peluh, air liur, batuk dan bersin kanak-kanak lain. Masih ada banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak tanpa perlu ke indoor play area seperti itu.

Akhir kata, ini hanyalah pendapat saya sendiri sahaja. Semoga semua anak-anak syurga membesar sihat dan sempurna serta menjadi anak yang soleh dan solehah.

signature

-mamavogue-

Disclaimer : Penulis artikel adalah seorang ibu yang tidak mempunyai sebarang kelulusan mahupun pengiktirafan dalam bidang keibubapaan secara profesional. Segala huraian adalah dari pendapat dan pemerhatian penulis sebagai admin di dalam sebuah group yang berkongsi permasalahan berkaitan mendidik anak-anak. 

Kurangkan Gastrik dan Tambahkan Tenaga Sekaligus..!

Alkisah nak ceritakah perihal jatuh cinta kali yang entah ke berapa dengan produk yang tak asing lagi dalam hidup saya ni..hihihi.. Nak cerita bagaimana kali pertama mencuba, saya mendapat hasil yang lebih dari jangkaan tau! Kalau ikut tajuk, mesti dah boleh agak apa yang mahu saya kongsikan tetapi kali ni memang berbaloi untuk baca sampai habis..

Satu ketika dulu saya selalu diserang gastrik terutama bulan puasa, klise sangat kan? Macam sengaja nak ponteng puasa pulak..huhu. Tapi memang itulah masalahnya. Setiap kali terkena serangan gastrik ni, pedihnya umpama dicucuk-cucuk dengan pisau tajam! Sesiapa yang menderita penyakit yang sama, pasti tahu macam mana siksanya menahan pedih perut dan ulu hati..

Dulu-dulu sebelum ada anak pun, saya seorang yang mudah letih! Sepanjang bulan puasa bersama suami selama hampir 5 tahun, tak pernah sekali saya masak untuk berbuka. Apabila kali pertama berpuasa bersama anak, saya risau saya akan menjadi lebih letih dari biasa. Jenuh fikir macam mana nak pastikan saya boleh bekerja dan menguruskan anak yang sedang membesar aktif sambil berpuasa. Pulang dari kerja, saya kena ambil anak di taska dan dukung dia NAIK TANGGA ke rumah di tingkat 4!!

Entah macam mana Allah gerakkan hati saya untuk try set Mighty 3 Gems ni iaitu ESP, Mealshakes dan Performance Orange Drinks. Saya terpikat nak cuba set berpuasa ini bila terbaca testimoni-testimoni yang mengatakan mereka berasa lebih bertenaga, ibu menyusukan juga tetap bersemangat meneruskan penyusuan dan ibu mengandung merasa lebih segar dan kuat.

Set Berpuasa
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Inilah rupa set yang bertanggungjawab mengurangkan kesakitan gastrik saya tu. Setiap satu memainkan peranan masing-masing dan sangat penting. Hari pertama berpuasa dengan set ini, Alhamdulillah bukan sahaja gastrik beransur pulih malah terasa lebih bertenaga dan kurang haus juga. Saya dengan tenang dapat mendukung anak naik ke rumah, bermain seketika dengan dia dan kemudian memasak untuk berbuka. Encik suami pun terkejut tengok saya masak tau! Hahaha.. kemudian malamnya saya dapat menunaikan solat terawih bersendirian di rumah.

Saya sendiri terkejut dengan perubahan diri sendiri. Walaupun dah malam, masih bersisa tenaga untuk saya teruskan beribadat. Saya bersyukur sangat kerana dipertemukan dengan Shaklee. Alhamdulillah Ya Allah..

BlogMealShakes
Klik Gambar Untuk Paparan Lebih Jelas

Selepas itu, set berpuasa atau Mighty 3 Gems ini sentiasa menajdi teman bersahur saya dan suami. Jika ada di antara kalian yang nak mencuba, jangan segan silu hubungi saya di 018-2835 816. Insya Allah konsultasi sepenuhnya dan akan saya kongsikan resepi-resepi lazat set ini.

signature

mamavogue